Психічне здоров’я на робочому місці

Як піклуватись про психічне здоров’я працівників на робочому місці. Щороку 10 жовтня у світі відзначають День психічного здоров’я. Цього дня влаштовують різні заходи, метою яких є підвищення обізнаності щодо здоров’я психіки, розуміння проблем з ним і мобілізація зусиль для його підтримки.

Важлива увага присвячується підтримці психічного здоров’я й на робочому місці. Саме тут ми проводимо значну частину свого життя і те, як ми себе почуваємо на роботі та в якій атмосфері знаходимось, значною мірою впливає на наш загальний добробут.

Варто зауважити, що переважно працівники не ризикують ділитись своїми психологічними проблемами з колегами чи працівниками, через те, що бояться позбутися  роботи чи втратити добрі відносини з ними. Роботодавці мають змогу покращати клімат в колективі та змінити його тривожний фон на доброзичливий, однак на практиці вони рідко вдаються до такого.

Наявність психологічних проблем зі здоров’ям працівників становиться нерідко причиною їх прогулів на роботі.

Трохи статистики

Згідно з дослідженнями організації економічного співробітництва та розвитку, серед населення працездатного віку, 5%  людей страждають від тяжких психічних захворювань, в той час як 15% працівників ходять на роботу з психічним захворюванням середнього ступеня тяжкості.При цьому 85% умов психічного здоров’я працівників не було діагностовано.

Варто зауважити, що упереджене ставлення до працівників з психічними проблемами та їх дискримінація, лише сприяє створенню бар’єрів. Для того, щоб змінити цю ситуацію і ініціювати гідне ставлення до людей які мають психічні розлади, має активно долучатись кожен член суспільства, де б це не було у громаді, чи на роботі.

План та стратегія

Відсутність спільної стратегії та плану дій стосовно поліпшення психологічної ситуації в колективах, не дозволяє досягти суттєвих зрушень, хоча в останній час роботодавці намагаються більше уваги приділяли підтримці здорового психологічного мікроклімату на робочих місцях.

Серед найпоширеніших порушень психологічного здоров’я, які заважають працівникам бути продуктивними, є депресія та тривожні розлади. В усьому світі від депресії страждають близько 300 млн осіб, а 260 млн має тривожні розлади.

Через депресію приблизно 10% тих хто працює приймають рішення залишити роботу. Близько 50% людей, які страждають від депресії – не лікують її. Депресія у працівників знижує концентрацію їх уваги та погіршує процес прийняття рішень та запам’ятовування, внаслідок чого знижується продуктивність праці та можуть виникнути значні порушення.

Роботодавці та працівники, які ініціюють у себе на підприємстві заходи з охорони психічного здоров’я і підтримають своїх колег, які зіштовхнулись з цими проблемами – мають значні переваги. Клімат у такому колективі покращується, а працівники становляться не лише здоровішими, але і продуктивнішими. Напружена атмосфера на роботі навпаки призводить до виникнення  розладів фізичного та психічного здоров’я, зловживання алкогольними напоями та іншими речовинами з психоактивною дією та т.д.

Як покращити психологічне здоров’я в колективі

Для того, щоб створити дружнє до психічних проблем середовище Міністерство охорони здоров’я США опублікувало наступні рекомендації:

  • бути відкритими до всіх кандидатів з кваліфікацією, яких приймаєте на роботу
  • забезпечувати охорону здоров’я,  яка приділяє таку увагу психічним захворюванням як і фізичним
  • створювати програми та практики, які сприятимуть підтримці здоров’я людей та встановленню збалансованності між роботою та повсякденним життям
  • захищати інформацію про здоров’я працівників та її конфіденційність
  • застосовувати Програми психологічної підтримки співробітників та інші ресурси для того, щоб надати їм допомогу
  •  за наданням медичної допомоги, при необхідності госпіталізувати їх та видати лікарняний листок, з наступним плануванням повернення їх на роботу
  • при виникненні потреби залишити місце роботи працівником необхідно забезпечити йому «гідне звільнення»
  • проводити розмови з усіма працівниками, стосовно створення рівних можливостей для працевлаштування людей, які мають можливості та інших тем, які будуть стосуватись здоров’я та створення сприятливого клімату у колективі, прийняттю інаковості різних людей та знищенню їх дискримінації на робочому місці