Здорове харчування – чи можна їсти їжу, яка почала пліснявіти ?

Чи можна їсти «здорові» частини запліснявілих продуктів,  де цвілі на вигляд немає? Трохи плісняви на батоні – це вирок для нього чи просто прикра дрібниця, на яку не варто звертати уваги?

Більша частина цвілі непомітна, тому ваш батон приречений піти у сміттєвий кошик.

«Ми не радимо видаляти запліснявілі шматки і вживати хліб в їжу, адже клітини грибків легко проникають у весь продукт, і наявні в ньому, навіть якщо ви їх не бачите», – розказала Маріанна Грейвлі, провідний фахівець в United States Department of Agriculture.

До речі, якщо хліб був попередньо нарізаний, це може перешкодити поширенню цвілі по всій буханці, але все ж не гарантує вам безпеки. Тому, про всяк випадок, краще викинути зіпсовану їжу.

Існують їстівні типи цвілі, наприклад, на сирах, але вкритий цвіллю хліб – далеко не найкраще джерело додаткової клітковини.

Не нюхайте цвіль

За словами Грейвлі, в людини, яка вжила продукт з цвіллю, можуть розвинутися алергічні реакції та розлади дихання. Навіть вдихання спор пліснявого грибка може бути небезпечним.

Авторитетна організація USDA рекомендує зберігати їжу в пластикових контейнерах, а зіпсуту викидати без жалю, та ще й закривати сміттєве відро.

Що викидати відразу?

Чим їжа м’якша, тим легше цвілі проникнути у весь шматок продукту. Саме тому хліб, м’які фрукти, м’ясо і джеми, які запліснявіли навіть з одного краю, слід викидати відразу.

А от тверді сири і тверді овочі можна сміливо очищати від цвілі і вживати в їжу. Адже чим щільніша їжа, тим більше шансів, що спори цвілі залишилися лише на одній частині продукту.

Також зауважте – якщо одна з полуничок в упаковці запліснявіла, то немає необхідності викидати всі ягоди. Просто переконайтеся, що цвіль не проросла в сусідні полуниці.

До речі, якщо у вас часто пліснявіють продукти, спробуйте частіше мити холодильник – це допоможе продуктам довше зберігатися.