Які можливості відкриває перед нами нейропластичність мозку

Що дозволяє нам вчитись музиці в будь-якому віці й ставати більш “прокачаними” в момент, коли ми допускаємо помилки? Нейропластичність, яка стала одним з найважливіших відкриттів нейробіології за останні роки. Про перспективи та нетривіальні можливості нашого мозку можна прочитати в новій книзі видавництва МІФ “Безмежний розум”. Чому стереотип “одні обдаровані, а інші – звичайні” не тільки помилковий, але й небезпечний, що нам можуть дати ментальні тренування і який вплив мають наші переконання на роботу мозку й тіла, і чому труднощі та промахи підвищують здатність до навчання.

Лондонське таксі вважається самим впізнаним у світі. І мова йде не лише про вигляд автомобілів. Водії-кебмени – справжні профі своєї справи. Вони мають запам’ятати близько 25000 вулиць й ще скільки ж об’єктів на них, і це в радіусі всього лише десяти кілометрів від вокзалу Чарінг-Кросс в центрі міста. Навчання триває як мінімум чотири роки. Бо в одному з самих динамічних міст світу “зазубрювання” місцевості не вистачить. Водій має пов’язати всі об’єкти в живу систему, врахувавши дорожні знаки, ділянки з одностороннім рухом й місця з забороненою стоянкою. В середньому, екзамен складають лише з дванадцятої спроби!

Нейропластичність

20 років назад здібності кебменів зацікавили нейробіологів. Експерименти показали, що в результаті інтенсивних й цілеспрямованих тренувань щільність сірої речовини в гіпокампі (відділ, який відповідає за просторове мислення) зростала приблизно на третину. Здібності мозку дорослих людей до пластичності вразила дослідників. Виявляється мозок не лише функціонально змінюються при одержанні досвіду, однак і може анатомічно відновлюється після порушень і травм.

Нейропластичність стала одним із новітніх та важливих відкриттів нейробіології.

У владі стереотипів

На жаль, система освіта, так і всії культури, століттями будувались на невірному допущенні “одні обдаровані, а інші – звичайні”. Цей стереотип не лише помилковий, але й небезпечний. Він не дозволяє розкривати свій потенціал, а значить безпосередньо впливає на якість життя й зумовлює долю. Так, звучить злегка пафосно, однак якщо вам в дитинстві постійно вселяють “у тебе немає до цього здібностей”, й такі шкідливі думки з роками вростають у свідомість, то слова про долю стає гіркою правдою.

Велика кількість людей переконані у своїй вродженій “несумісності” з математикою, природними науками, іноземними мовами, творчістю чи музикою. Однак ми не народжуємось на світ з готовими нейронними зв’язками, які дозволяють нам досягати успіхів в цих областях. Вони формуються в процесі навчання: ізольовані раніше клітини мозку “коннектятся”, коли ми дізнаємось щось нове.

Чим глибше ми занурюємось в тему, тим міцніше стають зв’язки. І саме головне: це працює в будь-якому віці.

Наука помилок та шкідливі ярлики

Першим (й сами головним) кроком до розкриття свого справжнього потенціалу – є усвідомлення того, що ваш мозок постійно росте й змінюється. Цікаво, що кращим часом для росту мозку – це моменти, коли ми здійснюємо помилки чи долаємо перепони на шляху до мети. Прийняти цей факт досить складно, бо ми ще зі школи звикли думати, що кожна помилка призводить до зниження оцінки та батьківського осуду. Саме труднощі й промахи активно формують нові нейронні зв’язки, що сприяють кращій здатності до навчання.

Цифри, що лякають: майже 90% учнів, які були розподілені по групах відповідно до їх передбачуваних здібностей, залишались у своїй групі до закінчення школи!

Це працює як здійснене пророцтво: як тільки ви “записуєте” дитину в неуспішні, вона показує відповідні результати. Навіть у викладачів різне відношення до дітей, які навчаються в різних групах, часто неусвідомлене.

Нейробіологи Стенфордської медичної школи провели дослідження: вони сканували за допомогою МРТ мозок тих хто навчається під час занять математикою. Виявилось, що у “проблемних” дітей під час розв’язання задач працювало більше ділянок мозку. Хоча до цього вважалось, що “особливі” діти просто менше застосовують свій мозок. При використанні спеціальної методики “Ерроусміт”, що розвиває, на відміну від традиційних методик, “слабкі” ділянки, педагоги буквально перепрограмують мозок учнів, підвищуючи успішність всього за два місяці..

Сила мислення

Люди, які мають фіксоване мислення впевнені, що їх здібності статичні й не змінюються на кращу сторону. Люди з мисленням росту стоять на порозі нових можливостей. Одним з самих виняткових здібностей нового мислення – вплив наших переконань на роботу мозку й тіла. Змінюються внутрішні установки – фізично змінюємось ми самі.

Приведемо ще деякі цифри та факти. Наполегливі вчені зі Стенфорда протягом 21 року спостерігали 61000 людей. Ті, хто вважав, що витрачає багато часу на заняття спортом, виявились значно більш здоровими, ніж ті, які думали, що приділяють тренуванням недостатньо часу. Навіть за умови однакового навантаження. Позитивне мислення має прямий вплив не лише на самопочуття, але й на негативні емоції, відношення до невдач та рівень агресії.

А якщо прибрати “фізику” й поекспериментувати з “чистою” роботою мозку? Такі дані також є. Розумове фокусування на задачі дозволяє розвивати мускулатуру й краще освоювати музичні інструменти. Без репетицій. Без спортзалів. Достатньо лише думати – й не робити. Виглядає як фей, однак при ментальних тренуваннях кора головного мозку продукує такі самі сигнали, як і у випадку справжніх. А музикантам навіть рекомендуються уявні репетиції, наприклад піаністам, які таким чином не лише покращують свою майстерність, але й оберігають кисті від надмірних навантажень.

Безмежний розум

Найчастіше ми асоціюємо навчання зі школою й ВНЗ, однак по суті процес навчання відбувається завжди та всюди, не припиняючи ні на хвилину. При цьому в мозку з’являються нові нейронні зв’язки, зміцнюються наявні шляхи, а ізольовані один від одного нейрони з’єднуються. Немає ніякої спочатку закладеної здатності до навчання. Є постійний ріст. Вивчаючи щось, ми не просто накопичуємо факти й інформацію – навчання змінює нашу особистість. Розкуте мислення, вільне від ярликів та обмежень, відкриває нові горизонти. І ми починаємо дивитись на світ інакше.

За матеріалами: https://monocler.ru/bezgranichniy-razum-neiroplastichnost/