Самооцінка в середньому віці – основні орієнтири

Самооцінка – одна з важливих складових «Я» людини. Вона значно впливає на формування та розвиток особистості. Самооцінка допомагає людині розуміти, чи цінує вона себе, досягає успіху, відчуває себе щасливою.

З чого складається самооцінка та як вона формується?

Самооцінка – це емоційне ставлення людини до самої себе і включає самоповагу, самоцінність та почуття власної гідності. Самооцінка формується на основі власних оцінок себе та оцінок інших людей, порівняння себе з іншими людьми, а також порівняння свого реального та ідеального «Я», або наскільки те, ким і якою людина хоче бути співпадає з тим, що є насправді.

Самооцінка закладається в дитинстві та з’являється у підлітковому віці (10-13 років), коли дитина починає орієнтуватись на свої внутрішні відчуття про себе, замість зовнішніх оцінок оточуючих людей. Крім того, самооцінка змінюється впродовж життя під впливом як внутрішніх, так і зовнішніх чинників та має тенденцію зростати з віком.

Що відбувається з самооцінкою в середньому віці?

Середній вік особливий час для людини, коли відбуваються переосмислення своїх досягнень, переконань, цінностей, стосунків, роботи, власних пріоритетів. Це час переходу від молодості, або «періоду завоювань і досягнень» до дорослості і зрілості, або «періоду перегляду своїх досягнень». В середньому віці людина виконує величезну кількість задач та справляється з лавиною різноманітних життєвих ситуацій. Вона стикається з кризами сенсу – «для чого мені це потрібно?», «навіщо я живу?», «що мені дає певна діяльність?». Це все, звісно, впливає на самооцінку.

Однак, що впливає на самооцінку в середньому віці найбільше?

Щоб відповісти на це питання, у вересні 2018 року Марина Шуляк провела дослідження на тему «Чинники впливу на самооцінку людей середнього віку». Дослідження було проведено в рамках написання випускної дипломної роботи з напрямку «Психологія» Київського Національного Університету імені Тараса Шевченка. Опитування проводилось серед жителів Києва, які користуються Інтернетом, мають вищу освіту та середній і вище дохід. Загальна кількість учасників опитування склала 99 осіб.

Згідно з отриманими даними, на самооцінку людей 30-45 років впливають такі чинники, як:

  • оцінка власної зовнішності;
  • оцінка стану власного здоров’я;
  • оцінка своїх інтелектуальних здібностей;
  • оцінка своїх відносин з матір’ю.

Чому так? Оцінка зовнішності пов’язана зі ставленням до свого тіла і, відповідно, до сформованих цінностей людини, що є однією з основ самооцінки. Стан здоров’я в середньому віці частіше починає погіршуватись, і також може впливати на самооцінку. Інтелектуальний рівень людини – це можливості професійного зростання та реалізації в інших сферах життя, сприйняття себе іншими і повага до себе, які також пов’язані з самооцінкою. Вплив суб’єктивної оцінки відносин з матір’ю на самооцінку можна пояснити тим, що мати є найпершим та найважливішим суб’єктом в житті людини, яка сприяє формуванню самооцінки в залежності від стилю виховання, глибини прив’язаності і впливу на життя дитини, а потім дорослої людини.

Крім того, на самооцінку впливає фінансовий статус людини, що пов’язано з реалізацією базових потреб людини (згідно з пірамідою А. Маслоу), тільки після задоволення яких, виникає потреба вдосконалюватись та задовольняти потреби більш високого порядку – соціальних, поваги та самовираження.

Можливі шляхи покращення самооцінки в середньому віці

Отримані результати багато в чому співпадають з думкою практикуючих психологів та психотерапевтів про чинники, що впливають на самооцінку людей 30-45 років. Відповідно, для підвищення самооцінки важливим є не тільки покращення свого фінансового стану, а й внутрішня психологічна робота. В першу чергу, над визнанням своєї цінності та важливості через:

  • прийняття своєї зовнішності;
  • прийняття особливостей свого організму та турботу про стан свого здоров’я;
  • прийняття та визнання своїх інтелектуальних здібностей, а відповідно, і своїх досягнень.

Крім того, важлива психологічна робота над стосунками з матір’ю: з’ясування та прожиття емоцій пов’язаних з дитинством (образа, провина, сором), пробачення себе і матері, зміна і встановлення стосунків з позиції «дорослих», а не «дитини» і «батька».

Тобто, для підвищення самооцінки необхідні глибинні психологічні зміни в людині, в особливостях її сприйняття світу та, в першу чергу, самої себе.

Марина Шуляк

Психотерапевт в напрямку гештальт-терапії

Допомагаю людям пережити зміни в житті та відкрити справжніх себе. Адже ми можемо більше, якщо знаємо хто ми і чого хочемо (с).

Люблю людей та життя, багато чим надихаюся та ділюся цим з іншими. Вірю, що чим більше натхненних людей, тим кращим стає світ навколо

Читайте також:

Психологія здоров’я – як зробити прибирання легким?

Психологія здоров’я – чому важливо завершувати справи? 

Психологія здоров’я – дитина чи дорослий, хто правий?