Психосоматика: хвороба – це сигнал тіла про незадовлену потребу

Часто говорять – всі хвороби від нервів… Що ж це за нерви такі, які змушують наш організм по-справжньому хворіти, і як отримати задоволення від процесу хвороби, розповідала психолог, гештальт-терапевт, організатор «Центру Психології і Материнства» Юлія МІРОШНИЧЕНКО.

Насправді психосоматичні захворювання – це крик тіла про якусь потребу, яку людина не в змозі задовольнити.

«Уявіть, що на вашій долоні лежить лимон, – запропонувала пані Юлія, – і ви ніби починаєте розрізати його на часточки. Виділяється сік, пішов аромат… Тепер візьміть одну часточку і покладіть собі до рота! У декого починається слиновиділення, хтось починає кривитись від кислого присмаку, хоча самого лимону насправді ж немає!» Цим прикладом психолог проілюструвала те, що психіка робить із нашим організмом: хвороби може і не бути, але симптоми всі як на долоні.

«Зазвичай ми уві сні переробляємо якісь незавершені ситуації, проблеми, і якщо хвороба опустилася в організм, це значить, що психіка в якийсь момент не справилася зі стресом. От що ви робите, коли хворієте?» – запитала Юлія аудиторію. Виявилось, що переважна більшість починає жаліти себе, багато спати, нити, тобто дозволяє собі те, чого не робили раніше. «Абсолютно правильно! Зараз дуже енергетичні часи, ми багато працюємо, багато чого встигаємо за день зробити, і часто не дозволяємо собі відпочити та розслабитися, банально – пожаліти себе, поспати зайву годинку. От організм і шукає спосіб задовольнити цю потребу»

Дійсно, жаліти себе зараз не прийнято. Діють і інші установки: чоловіки мають бути сильними, ні в якому разі не плакати. Жінки мають бути поступливими… Але в кінцевому рахунку енергія, розвернена назовні, але спрямована всередину себе  виливається у психосоматичні захворювання. Всі ми люди, і всі ми маємо право на ці реакції, які є абсолютно нормальними.

 «Витягніть вперед руку і стисніть сильно кулак», – попросила пані Юлія. Спочатку це було просто, але через деякий час м’язи почали напружуватись, рука затікати і тримати руку було вже дуже боляче. Так само і з нашою психікою: нетривале напруження не є небезпечним, але довготривалий стрес та неможливість розрядитися змушує організм страйкувати.

«Буває, що ви не можете висловити своє незадоволення керівництву і тримаєте це в собі. Не дивуйтесь, якщо на наступний день у вас заболить горло, – сказала психолог і запропонувала подумати, як цього можна уникнути. Було багато варіантів: можна відірватися на домашніх, можна на підлеглих, можна навіть дати собі висловитись босу в обличчя. Але тут треба бути готовим до негативних наслідків. Найбезпечніший і найдієвіший метод – це зайнятися спортом, розрядитися у тренажерному залі.

«Також є люди, які незважаючи на хворобу продовжують працювати – часто через деякий час вони отримують переломи чи з ними стається щось таке, що змушує їх лежати!»

Тому слід дуже уважно поставитись до симптомів хвороби і намагатися зрозуміти, про що тіло нам говорить, і яку вигоду несе наше захворювання. І врешті решт дозвольте собі похворіти із задоволенням, насолодитись цим станом, коли вам приділяють багато уваги, і коли ви можете сповна відпочити. «Якщо ви дасте собі право отримати вигоду та задоволення від своєї хвороби, хвороба швидко відступить», – запевнила психолог.

В рамках семінару пані Юлія запропонувала провести цікавий експеримент: зобразити на листочку якимось кольором свій діючий симптом хвороби і покласти його у вазу, після чого повільно відійти від вази, концентруючись на своїх відчуттях. Аудиторія ділилася своїми почуттями: хтось відчував полегшення, хтось радість. За словами психолога, це відчуття і є частково нашою вигодою, тим, чого нам не вистачає у звичайному, здоровому, житті.

«Балуйте себе, дбайте про себе, жалійте і приділяйте собі увагу – і тоді вашому організму не доведеться вимагати цього від вас за допомогою хвороби!» – закликала наостанок Юлія Мірошниченко.