Вегетаріанці проти м’ясоїдів – думки спеціалістів

Люди з давніх давен їдять м’ясо, і напевно саме м’ясоїдство дозволило людству еволюціонувати. Якби первісні люди були вегетаріанцями, вони б так і жили у спекотному кліматичному поясі, де завжди можна знайти рослинну їжу. Однак племена мисливців освоювали нові, більш холодні, землі. Шкури вбитих тварин рятували від холоду, м’ясо – від голоду, а необхідність вдосконалювати навички та знаряддя праці розвивали тіло і мозок. Однак у 1842 році у Великобританії вперше з’явився термін «вегетаріанство». Що це – данина моді чи дійсно логічний і єдино можливий розвиток цивілізованого суспільства? Ділимося думками.

МАРІЯ:
«Перед тим, як стати вегетаріанкою, я вивчала наукові роботи, читала книги і медичні довідники. Саме тому у мене не виникло ніяких проблем зі здоров’ям під час переходу на рослинну їжу. Більш того, я помітила плюси для свого здоров’я: важкості в животі немає, не буває дискомфорту і здуття, шкіра менш жирна, і я схудла, хоч і не було такої мети. Можу з упевненістю сказати, що жити і продовжувати рід без тваринних білків людина може – це лише питання етичних поглядів.»

ОЛЬГА:

«Вегетаріанство для мене – це «не їсти живе». На відміну від людей, які не їдять м’ясо з релігійних міркувань або у зв’язку зі станом здоров’я, етичне вегетаріанство найсильніше, бо тебе ніхто не контролює (крім самого себе). Як всі вегетаріанці, я проти хутра та шкіри. Вважаю, що ті, хто їдять навіть рибу – по суті не є вегетаріанцями. Мені здається, що вегетаріанство – це перш за все внутрішній пошук себе і відхід від стандартизації. Воно змушує задуматись про те, хто я, що я їм і чому. Рефлексія на навколишній світ, навіть всупереч традиціям.»

ІРИНА:
«Я сироїд, і перейшовши на цей тип харчування, я позбулася багатьох проблем зі здоров’ям, деякі з яких турбували мене ще з дитинства, наприклад, алергії. Однак підхід до зміни харчування повинен бути усвідомленим і комплексним, лише тоді можна відчути всі плюси. Я переходила на вегетаріанство, переоцінивши цінності і вивчивши етичну точку зору. Тепер мені не хочеться м’яса, а хочеться зелені, фруктів  – адже мій організм розуміє, що бере від них більше користі. З часом починаєш шукати нові рецепти, освоювати нову їжу і розумієш, скількох смаків себе позбавляв. Але тільки чистий організм проситиме корисної їжі, а організм, який звик харчуватися важкою їжею, ніколи не голодував і не чистився, проситиме те, до чого він звик.»

РОМАН:

«Перестав вживати алкоголь і їсти м’ясо 3 роки тому. До цього був страшним м’ясоїдом. Перехід був не через силу волі, а через психоаналіз. З того часу я не зачах, а навпаки  перестав хворіти, відчув легкість –  і в тілі, і в свідомості.  М’ясо, а вірніше, мертва плоть, викликає огиду. Далі понеслося: ніякого телевізору, не їм після 6, роблю зарядку, масаж тіла і живота, проводжу очищення тіла… Сподіваюся, прямую до усвідомленості. Політ нормальний.»

ЕДУАРД:
«Став вегетаріанцем 14 років тому. Це рішення прийшло саме собою: прокинувся вранці і вирішив, що не хочу більше м’яса у своєму житті. Потім прийшло етичне розуміння, і я відмовився також від хутряно-шкіряних виробів. Хоча я дизайнер, я жодного разу не використовував у своїх колекціях шкіру. Згодом мені захотілося розповісти друзям про те, що вегетаріанцем бути не складно, і можна харчуватися дуже смачно і різноманітно – так народився блог Happyfood. Своєю роботою хочу відкрити для людей вегетаріанство з іншого боку –  позитивного і смачного! Мене тішить, що з кожним роком все більше людей починають переходити на цей тип харчування, все частіше можна зустріти вегетаріанські страви у закладах. Переконаний, що це здоровий і логічний розвиток сучасного суспільства!»

 

ІВАН:
«Мати розповідала, що з тих пір, як я вперше спробував м’ясо, я геть відмовився від молочних каш та іншого. Їм м’ясо кожен день і знаю, що без м’ясних продуктів буду відчувати себе млявим, дратівливим і не зможу наїстися. Шлунок буде забитий, але я все одно відчуватиму голод. Крім того, я дуже люблю смачно поїсти, для мене смачна їжа – це позитив! При цьому моя дружина –  сироїд. У нас в родині паритет –  кожен їсть, що хоче. Я ніколи не нав’язував їй своє бачення і не виступав проти сироїдства, якщо тільки людина підходить до цього із розумом, а не так як більшість –  починають дурні експерименти над собою. Особисто я знаю точно, що без м’яса моє харчування абсолютно неповноцінне і не приносить ні задоволення, ні користі. І навіть якщо моя половинка не переконали мене відмовитися від м’яса – навряд чи це коли-небудь трапиться. Та й навіщо?»

АНАСТАСІЯ:

«Я просто люблю м’ясо, і його потребує мій організм. Коли в дитинстві батьки вирішили постувати і виключили  м’ясо з раціону, у мене була справжня «ломка» –  я весь час ходила і шукала його десь. Не буду затято відстоювати, що м’ясо необхідне, адже кожен сам для себе це якось визначає. Ті ж динозаври були як травоїдними, так і м’ясоїдними –   думаю, що так само і з людьми. Хоча ось недавній приклад: була у лікаря, вона сказала мені: гемоглобін знижений, їж м’ясо!»

ТЕТЯНА:
«Вважаю, що дітям, поки вони ростуть, тваринні білки необхідні. А сформованому організму – не обов’язкові. Тут вже кожен може обирати сам – з етичних міркувань або відштовхуючись від потреб свого організму.»

Їсти м’ясо чи не їсти – кожен обирає для себе сам. Головне – не нашкодити власному здоров’ю. Дізнаємось думку наших експертів, які дають рекомендації представникам обох «таборів»:

 

Наталія ФЕДОРЕНКО, дієтолог:

Прихильники традиційного раціону схиляються до того, що при обмеженні себе в тваринному білку, організм недоотримує всіх необхідних амінокислот, в тому числі – метіоніну. Однак, якщо грамотно підійти до цього питання, поспілкуватися з фахівцями, прийняти це на все життя – організм переналаштується. При цьому важливо навчитися поєднувати продукти рослинного походження таким чином, щоб компенсувати весь амінокислотний склад.

Якщо говорити про дітей до 12 років, коли організм активно росте і розвивається, мінімальна кількість тваринного білка все ж має бути в щоденному раціоні і складати 80-100 г м’яса на добу. В такому випадку дитина розвиватиметься відповідно до свого віку.

Під час вагітності починати нове життя і радикально змінювати режим харчування не варто, оскільки в цей період дуже важливо отримувати збалансоване харчування. Якщо ж до цього ви вже кілька років були вегетаріанцем або сироїдом, вагітність –  це не привід починати їсти м’ясо або піддавати термічній обробці їжу – такі перебудови можуть не кращим чином позначитися не лише на вашому організмі, а й на розвитку плоду.

Тому, якщо ви вже стали прихильником, або стоїте на шляху вибору певного режиму харчування, рекомендую заздалегідь пройти медичне обстеження і здати аналізи волосся на мікроелементи,  щоб не нашкодити своєму організму, а навпаки, віднайти здоров’я і ясність розуму.


Ольга КРАБ, лікар-генетик, дієтолог: 

На користь м’яса говорить безліч фактів. Це, в першу чергу, величезний вміст заліза, яке дуже необхідне нашому організму –  засвоюється «м’ясне» залізо набагато краще, ніж зі шпинату чи баклажанів. Слід згадати і про цинк, який грає важливу роль в секреції статевих гормонів, а також вдалий баланс амінокислот і цінних для організму вітамінів.

Рослинний білок краще перетравлюється, після його вживання немає тяжкості у животі. Якщо ви дотримуєтесь рослинного харчування, не забувайте про головні замінники м’ясних продуктів: гриби (багаті білками), горіхи (містять 20-30% чистого білка, але не слід ними зловживати – жиру в горіхах із надлишком), бобові (у рослинному світі – рекордсмени за вмістом білка, крім того, боби містять вітаміни А, В1, В2, В6, С, РР, а також фосфор і залізо). У білках бобових бракує декількох незамінних амінокислот, тому страви з них слід чергувати з кашами, де окрім вуглеводів також є білки. Доповнюючи один одного, ці продукти дадуть організму необхідний білковий набір. 

Перед тим, як відмовитись від м’яса, краще порадитись із лікарем та зробити перші кроки під його наглядом, адже білок є життєво важливим для організму – м’язи, імунітет, нервова система потребують щоденного вживання білків. Протипоказана самостійна відмова від м’яса вагітним, дітям, спортсменам, людям зі щоденними силовими навантаженнями та людям з хронічними захворюваннями.

Який би спосіб харчування ви не обрали, пам’ятаєте: здоров’я –  це раціональне харчування та активний спосіб життя. 

Підготувала Галина Теличук