Що ми маємо знати про синдром подразненого кишківника

Синдром подразненого кишківника (СПК) відносять до гастроентерологічних захворювань, однак на нього значною мірою впливає емоційна сфера людини. Варто зазначити, що інформація щодо причин СПК ще не була повністю вивчена, однак вплив нервової системи на розвиток захворювання є беззаперечним. Такі проблеми з кишківником можуть виникнути у людей, які відрізняються чутливістю та більшість життєвих проблем та негараздів пропускають крізь себе.

СПК вважається так званим функціональним захворюванням шлунково-кишкового тракту. Іншими словами, його симптоми не можна пояснити виникненням яких-небудь структурних змін органів або інших порушень. Водночас, скарги пацієнта реальні, а не нафантазовані. Симптоми СПК здатні значною мірою  погіршити якість життя людини, та викликати сильні страждання. До них відносять відчуття болю в животі (здебільшого в нижній частині), здуття та метеоризм, наявність спазмів та відчуття неповного випорожнення кишківника, діарею або закреп.

Вплив СПК на життя людини

При виникненні стресових ситуацій синдром подразненого кишківника загострюється. Пацієнт відчуває себе “заручником” СПК. Наявність страху перед виникненням неприємних симптомів утримує від участі в подорожах, публічних виступах, виконанні складних задач на роботі та т.п. Відчуття тривоги за власне здоров’я, що пов’язана з болем та дискомфортом в животі, тільки збільшує стрес, в результаті чого підсилюються прояви захворювання. Таким чином виникає порочне коло. Досить часто СПК створює відчутні перешкоди для побудови особистих стосунків. Людина остерігається побачень та емоційно зблизитись з людиною, соромиться та приховує свої симптоми.

Лікування СПК

Варто зазначити, що синдром подразненого кишківника може тривати довго, при цьому періоди загострення будуть чергуватись з покрашенням стану пацієнта. У деяких людей СПК минає досить швидко, затихає практично одночасно із завершенням стресової ситуації. В будь-якому разі таке захворювання не здатне прогресувати з часом, та не перетвориться на онкологію чи запальні процеси, а також ніяким чином не загрожує життю.

При цьому слід пам’ятати, що симптоми СПК подібні до розповсюджених ознак інших гастроентерологічних патологій. Тому рекомендується при наявності таких симптомів не відкладати свій візит до лікаря, для того, щоб не пропустити розвиток більш небезпечних захворювань. Головною діагностичною задачею лікаря у цьому випадку є виключення органічних причин скарг.

Після того, як лікар точно визначить діагноз, він індивідуально підбере кожному пацієнту лікування, а також надасть рекомендації відносно дієти та того, як правильно відкоректувати спосіб життя.

Варто зазначити, що СПК є складним, комплексним захворюванням. Для того, щоб не відчувати неприємні симптоми, людина має відшукати душевну рівновагу. Тому лікувати СПК мають як гастроентерологи так і психологи чи психотерапевти.

Застосування лише командного підходу дозволяє допомагати пацієнтам, які страждають від СПК. Не слід змирятись з цією проблемою та терпіти дискомфорт, бо СПК можна вилікувати!

За матеріалами: https://oberig.ua/diseases/sindrom-razdrazhennogo-kishechnika-SRK/