Користь сочевиці для організму

Приємно, коли корисні продукти не тільки низькокалорійні, а й смачні. Так можна сказати і про сочевицю. Плоди цієї бобової рослини містять мінімум калорій, зате забезпечують безліччю поживних речовин та мікроелементів і мають відмінні смакові якості. Та головне те, що сочевиця здатна повністю замінити м’ясо. Рослинний білок перетравлюється легше, ніж тваринний, і не  викликає підвищення холестерину та інших супутніх проблем м’ясоїдства.

 

Користь сочевиці для організму

Окрім рослинних білків, що здатні повністю замінити тваринні, сочевиця збагачує організм майже усіма необхідними поживними речовинами. А завдяки незначній кількості калорій сочевицю справедливо відносять до категорії дієтичних продуктів.

Завдяки розчинній клітковині сочевиця сприяє травленню, а тому слугує профілактикою хвороб кишково-шлункового тракту, в т.ч. раку шлунка та підшлункової залози.

Фолієва кислота у складі цієї рослини запобігає виникненню жіночих хвороб, а також сприяє правильному внутрішньоутробному розвитку  дитини.

Позитивний вплив сочевиці позначається на роботі серцево-судинної  та нервової систем і опорно-рухового апарату. Наявність у раціоні цього продукту допомагає концентруватися, підтримувати гарний настрій, поліпшує пам’ять і когнітивні процеси. Любителям сочевиці не загрожує  низькоий гемоглобін і зайві кілограми.

Антиканцерогенні властивості сочевиці запобігають виникненню ракових пухлин і зберігаються навіть після термічної обробки. Також можна не хвилюватися за екологічність цього продукту, адже сочевиця не накопичує нітрати та інші токсичні речовини.

Для тих, хто хоче підсилити імунітет, радять вживати пророщену сочевицю, оскільки саме так можна швидко поповнити запаси вітаміну С.

Діабетикам слід звернути увагу на сочевицю передусім тому, що вона містить легкі вуглеводи, не підвищує рівень цукру і здатна цілком замінити хліб. Рекомендована норма для діабетиків – 2 порції сочевиці на тиждень.

Склад сочевиці

У 100 г сочевиці міститься:

  • 280 калорій;
  • білок – 25 г;
  • вода – 14 г;
  • вуглеводи – 54 г;
  • жири – менше 1 мг;
  • крохмаль;
  • омега-3, омега-6;
  • клітковина;
  • фолієва кислота;
  • вітаміни – А, С, В, Е, бета-каротин;
  • триптофан, ізофлавони;
  • мікроелементи – марганець, йод, цинк, мідь, кобальт, бор, хром, селен, сірка, фосфор, титан, магній, калій, залізо, молібден.

В цілому, обійтися без сочевиці можна, але навіщо втрачати можливість оздоровитися таким простим і смачним способом?

Рецепти з сочевицею

Сочевична юшка

Інгредієнти:

1 склянка сочевиці;
1,5 л окропу;
1 головка цибулі;
1 морквина;
2 л. оливкової олії;
сіль, перець, улюблені спеції за смаком;
зелень.

Приготування:

Попередньо замочену сочевицю залити окропом і варити до готовності (приблизно 30 хвилин).

Очищену і дрібно нарізану цибулю та натерту моркву підсмажити на невеликій кількості оливкової олії.

Сочевичну юшку посолити, додати підсмажені цибулю та моркву. Варити до готовності, подавати із зеленню.

Легко, смачно, корисно!