Що потрібно знати про набряки ніг

набряки ніг

Чому опухають ноги? Гарне питання. Десятки різних речей можуть викликати набрякання ніг. І ці речі можуть варіюватися від «нічого особливого» до «дуже серйозного». Про набряки ніг розповідають “Здорові вени – красиві ноги”.

Ось лише кілька поширених причин набряків ніг.

Легкий або помірній набряк ноги

Якщо ви цілий день сидите, нерідко виникає набряклість в литках або ступнях. Особливо, якщо ви годинами сидите в машині або в літаку. Цей набряк виникає через накопичення рідин в ногах. Це частіше зустрічається у людей з надмірною вагою або вагітних, але може трапитися з ким завгодно.

Щоб уникнути набряків, обмежте кількість солі в своєму раціоні. Коли ви подорожуєте, ставайте частіше, щоб потягтися і порухатися. Якщо у вас легка припухлість і ви хочете її зняти, ви можете прогулятися, трошки попідстрибувати та підняти ноги, обперши їх на подушки.

Венозна недостатність

Іноді вени в ногах можуть бути ослабленими. Коли це відбувається, кров не так легко повертається до серця. В результаті може розвинутися варикозне розширення вен і накопичення рідини в ногах. Венозна недостатність іноді розвивається у людей, у яких в минулому була ТГВ.

Тромбоз глибоких вен

Тромбоз глибоких вен (ТГВ) – це тромб (згусток крови), який утворюється в венах тіла, зазвичай (але не завжди) в області таза, стегна або гомілки.

Типові симптоми ТГВ включають в себе:

  • набряклість в одній нозі, іноді супроводжується почервонінням шкіри і збільшенням її температури.
  • біль або підвищена на дотик чутливість у нозі
  • розширення поверхневих вен, яке зберігається незважаючи на підйом кінцівки.

Якщо тромб обірветься, він може потрапити до легень і заблокувати кровотік, що призведе до легеневої емболії – дуже небезпечної ситуації.

Ознаки легеневої емболії, що виявляються у ваших грудях:

  • раптова задишка
  • біль у грудях або спині
  • кашель
  • запаморочення
  • швидке серцебиття

Якщо у вас є ознаки ТГВ або тромбоемболії легеневої артерії, недостатньо просто підняти ноги. Важливо негайно звернутися за лікуванням.

Лімфедема

Лімфедема виникає, коли лімфатичні вузли організму не фільтрують рідину так, як слід було б. Коли це відбувається, це може викликати набряк однієї або декількох кінцівок, від легкої до серйозної.

Лімфедема іноді виникає у людей, у яких були видалені лімфатичні вузли підчас лікування раку.

Захворювання серця, нирок і печінки

Коли органи працюють не так, як повинні, рідина може накопичуватися в ногах. Серцева недостатність, захворювання нирок і печінки можуть викликати набряк.

Якщо у вас є будь-яка з цих станів і ви помітили нові або постійні набряки на ногах, повідомте про це свого лікаря.

Коли звертатися за лікуванням набряку ніг

Безліч інших станів також може викликати набряки ніг, включаючи інфекції, травми і захворювання, такі як артрит. Якщо набряклість не дуже драматична і проходить через день-два, ймовірно, непокоїтися передчасно.

Але якщо це трапляється частіше, триває довше, зачіпає тільки одну ногу або поєднується з іншими симптомами, буде доцільним звернутися до лікарів.

Опухлі ноги часто є ознакою більшої проблеми – вам потрібно звернутися до лікаря, щоб з’ясувати, що власне відбувається.

Image by karlyukav on Freepik

https://health.clevelandclinic.org/6-best-ways-relieve-swollen-feet-ankles-home/