Доведено зв’язок між високим рівнем стресу і діабетом у чоловіків

Стрес сприяє розвитку цукрового діабету – такої думки дыйшли вчені за даними масштабного тривалого дослідження.  У 1970-х роках розпочалось  організоване вченими Шальгренської академії університету міста Готенбург (Швеція) дослідження, мета якого полягала у моніторингу стану здоров’я чоловіків міста Готенбург, які народились протягом 1915–1925 років.

Вчений Масума Новак разом із колегами опрацював дані дослідження, до якого було залучено 6828 осіб, що не мали проявів цукрового діабету, ішемічної хвороби серця та стенокардії до початку дослідження. У 899 осіб із них розвинувся цукровий діабет протягом періоду спостереження. Вчені виявили, що особи, які заявляли про тривалий стрес мали на 45% вищий ризик розвитку цукрового діабету, порівняно з особами, що не переживали періодичний стрес. Автори дослідження дійшли висновку, що постійні стресові ситуації – фактор ризику розвитку цукрового діабету, який не залежить від соціально-економічних факторів, індексу маси тіла та решти факторів розвитку цукрового діабету другого типу.

Отже,  за отриманими заними було зроблено значне відкриття, яке свідчить про зв’язок між постійним стресом та ризиком розвитку цукрового діабету другого типу серед чоловіків.

За матеріалами M. Novak, L. Bjorck, K. W. Giang, C. Heden-Stahl, L. Wilhelmsen and A. Rosengren. “Perceived stress and incidence of Type 2 diabetes: a 35-year follow-up study of middleged Swedish men.” Diabetic Medicine,