День Землі. Найпоширеніша загроза – пожежі

У час весняного рівнодення (20-21 березня) в багатьох країнах світу відзначають День Землі. Мета цього відзначення – спонукати людей бути уважнішими до довкілля нашої планети, виявляти турботу і дбайливе ставлення до захисту природного середовища, активно протидіяти нерозумному використанню природних ресурсів, яке завдає шкоди довкіллю. 

День Землі є слушною нагодою для кожного з нас замислитися, що він зробив для того, аби наша рідна земля з її розкішними ланами, величними річками, мальовничими горами, лісами та степами була чистою, прекрасною та здоровою. Адже ні для кого не секрет, що стан нашого довкілля залишає бажати кращого. Промислові підприємства забруднюють повітря та воду, надто інтенсивне використання хімічних добрив виснажує та отруює ґрунти, береги річок і узбіччя доріг вкривають гори пластикового сміття.

З нагоди Дня Землі поговорімо про поширену в Україні практику, яку всім нам слід рішуче й однозначно викорінювати з нашого суспільства. Йдеться про весняні підпали торішньої трави. Люди, котрі вважають, що випалювання сухостою є корисним для землі, дуже помиляються. Насправді, кожна така пожежа – це варварський акт і злочин проти природи. Весняні підпали руйнують цілісну екосистему, винищуючи, разом із сухостоєм, увесь живий мікросвіт.

Випалена земля

На випаленій землі загине вся корисна мікрофлора, будуть знищені гнізда птахів, а також комахи, їх личинки, лялечки. У вогні можуть загинути і постраждати змії та інші земноводні, особливо новонароджені зайчата, їжаки, жаби. При сильній трав’яній пожежі гинуть практично всі тварини, що живуть у сухій траві та на поверхні ґрунту – вони або згорають, хтось задихаються в диму. На пожарищах часто можна натрапити на згорілі пташині гнізда із слідами яєць, обгорілих равликів, мертвих гризунів, дрібних ссавців.

Там, де був випалений торішній сухостій, вже не буде колишнього різнотрав’я. Після випалювань виживає і першою пускається в ріст, заглушаючи ослаблену і майже занапащену іншу флору, найгрубіша, найменш вибаглива трава і бур’ян. Гине насіння рослин і самої трави. Виживають лише кореневища рослин, що глибоко знаходяться в ґрунті. Це означає, що випалену територію захоплять бур’яни.

Дим від пожежі отруює повітря

Їдкий дим від сухостою шкідливий для людей. Від нього страждають передовсім алергіки та астматики. До того ж, у сухій траві  часто знаходиться сміття, небезпечне для спалювання, – пластикові пляшки, пакети. У вогні згорають залишки добрив і отрутохімікатів, утворюючи леткі токсичні органічні і неорганічні сполуки. При випалюванні трави уздовж автодоріг відбувається забруднення повітря важкими металами.

Загроза великих пожеж

Підпалена трава за вітряної погоди може призвести до масштабної пожежі, яка охопить ліс і призведе до велетенських екологічних втрат. Вогонь може охопити і житлові будівлі, пошкодити техніку та лінії електропередач.

Схопіть за руку палія

Ніхто крім нас самих не подбає про наше довкілля. Адже ми хочемо дихати чистим повітрям, пишатися родючими ґрунтами, слухати щебетання птахів, милуватися чудовою природою, а не згарищами. Отже, не підпалюймо сухої трави і не дозволяймо іншим цього робити! І не варто забувати, що адміністративний кодекс України передбачає відповідальність громадян за самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків – у випадку реєстрації цих правопорушень на громадян накладається  адміністративний штраф.

Також читайте “Обмежте вплив забрудненого повітря”

“Всесвітній день охорони навколишнього середовища”