Всесвітній день батьків і Міжнародний день захисту дітей

Сьогодні у світі відзначають День батьків. До речі, Міжнародний день захисту дітей також припадає на 1 червня.

Всесвітній день батьків відзначають щороку в перший день літа за пропозицією Генеральної Асамблеї ООН, яка була внесена у 2012 році. Цього дня в усьому світі вшановують різноманітні традиції, пов’язані з сім’єю та сімейними цінностями. Всесвітній день батьків покликаний нагадати жителям планети про відповідальність, яку несе родина за виховання дитини. А для нас – нагода поговорити про те, як наявність дитини впливає на здоров’я й організм батьків, зокрема, татусів. Якщо вони чимало часу проводять у догляді за своєю маленькою дитиною, то демонструють зміни в мозковій активності. Завдяки цьому чоловіки стають особливо зацікавленими у збереженні безпеки дитини. На думку вчених, татусі зрештою відчувають ті ж емоції по відношенню до дитини, що й мами. Загалом і у жінок, і в чоловіків активність усіх частин мозку, задіяних у виконанні батьківської ролі, залежить від вивільнення окситоцину. Це гормон, який відповідає за любов та емоційну прив’язаність. В сім’ях, де батько багато часу проводить з маленькою дитиною, рівень окситоцину приблизно на одному рівні в обох батьків.

Цікаво, що Всесвітній День батьків – не єдиний, коли в різних державах вшановують старших членів родини. Адже є ще День батька, День матері і День сім’ї і Міжнародний день захисту дітей, який теж припадає на 1 червня.

Міжнародний день захисту дітей (або в деяких календарях – просто Міжнародний день дітей) – одне з найстаріших свят, яке відзначають у світовому масштабі, адже офіційно існує з 1949 року. Відзначили його вперше  у 1950-му.

Міжнародний день захисту дітей був одним із найпопулярніших міжнародних свят у колишньому Радянському Союзі. Ніякого особливого захисту радянські діти цього дня не отримували, натомість могли тішитися початком шкільних канікул.

Міжнародний день захисту дітей, на відміну від багатьох інших свят, має свій прапор. На ньому символічно зображена земна куля, навколо якої стоять п’ять стилізованих фігурок різних кольорів – синього, жовтого, чорного, білого й червоного. Кольорові фігурки символізують різноманіття й толерантність.

В Україні цей день, як і в усьому світі, відзначають 1 червня. Цього року він також збігатиметься і з відзначенням Дня Києва – його святкування в столиці у 2014-му перенесли на тиждень. Тож можна очікувати й особливої дитячої програми під час святкування – саме з нагоди Міжнародного дня захисту дітей. 

 

Також читайтк “Батьки і діти: краще раніше, ніж пізніше”

“Сімейні сніданки”