Всесвітній день без тютюну

Цього дня, 31 травня, в усьому світі курцям нагадують про шкідливість їхньої звички. У 1988 році, коли Весвітня організація охорони здоров’я запропонувала відзначати цей день, вважалося, що до початку 21-го століття людство відмовиться від тютюну чи, принаймні, значно зменшить залежність від нього. Втім, як ми добре знаємо, цигарки оточують нас і в новому тисячолітті.

Кожні 10 секунд на планеті від впливу нікотину помирає одна людина. Отже, щороку кількість жертв нікотину становить 3 млн 153 тис 600 осіб. Саме куріння спричиняє найпоширеніші невиліковні хвороби: рак легенів, хронічний бронхіт та емфізему, захворювання серцево-судинної системи. Зокрема, серед тих, хто не має цієї шкідливої звички, рак легенів зустрічається у 12-ти пацієнтів з тисячі. Серед тих, хто курить пачку цигарок щодня – у 112-ти. Серед тих, хто на день потребує близько двох пачок цигарок, 284 особи з тисячі мають рак легенів.

У 1492-му році Христофор Колумб та його супутники, потрапивши замість омрія ної Індії до Америки, стали першими європейськими курцями. До Європи вони везли тютюн як лікувальний засіб, що заспокоює, знімає головний біль і втому. На початку 17-го століття тютюн почали вирощувати в Голандії, трохи пізніше – в Англії, потім в Німеччині. В Росії тютюн здобув популярність завдяки Петру Першому, який досить швидко зрозумів стратегічну цінність шкідливої звички для державної скарбниці.  

Цигарки почали випускати в п’ятдесятих роках 19-го століття – спосіб скручувати цигарку в офіцера, учасника Кримської війни підгледів лондонський торговець сигарами й тютюном Філіпп Морріс. Від початку двадцятого століття і дотепер куріння стало таким популярним, що негативні наслідки цієї звички не могли залишитися непоміченими лікарями й науковцями. Нині тютюнопаління визнано найпоширенішим видом наркоманії в світі. Тютюнова залежність – це хронічне захворювання, внесене до “Міжнародної статистичної класифікації хвороб, травм і причин смерті”.  У світі відомо більше 100 способів позбутися тютюнової залежності. З них близько сорока можна вважати більш-менш дієвими й ефективними.

Не зважаючи на зусилля медиків та громадських активістів, понад дві третини курців впевнені, що шкідлива звичка не завдає серйозної шкоди їхньому здоров’ю. Та все ж значні переваги відмови від куріння є в будь-якому віці. Важливо лише усвідомити, що, крім грошей, втрачає людина, коли її рука тягнеться за цигаркою.

 

Також читайте “Нікотин не заліковує душевні рани”

“Пасивне куріння: прихована загроза”