Святкуємо День Києва

Сьогодні в Києві почали святкувати День міста (День Києва). З 30 травня до 1 червня місто святкуватиме свою 1531-шу річницю, і на нього чекає насичена програма.

Киянам здається, що день міста в останні вихідні травня святкували завжди. Та насправді вперше його відзначили у 1982 році. З 1984-го обов’язковим атрибутом святкування стали вернісажі на Андріївському узвозі в столиці. Раніше там демонстрували і продавали свої роботи переважно художники, але останніх 10-15 років це вже не стільки художній вернісаж, скільки справжній ярмарок, на якому пропонують придбати свої роботи майстри, ремісники та художники з усієї України.

Офіційно День Києві відзначають з 1987-го року. Нині заходи в рамках Дня Києві не обмежуються вернісажем на Андріївському узвозі. В багатьох місцях, на різних сценах проходять концерти та різноманітні акції, а також проводяться популярні галузеві виставки.

Цього року святкування Днів української столиці перенесене на 31 травня та 1 червня. Офіційно це буде 1531-а річниця міста. Цього року не буде великого концерту на Майдані Незалежності, феєрверку та кількох інших гучних заходів. Натомість будуть інші акції, які приваблять не менше глядачів та учасників.

  1. На Оболонській набережній та в парку “Київська Русь” влаштують “Парад Культур”. Він стартуватиме 31-го травня. Першим і головним дійством стане урочистий прохід делегацій 40-ка країн світу в національних костюмах. У парку “Київська Русь” відбудеться фестиваль різних культур, чемпіонат України зі середньовічного бою, кінне та вогняне шоу, концерти. На Оболонській набережній крім концертів проходитимуть літературні зустрічі, облаштують міні-планетарій та інші розваги.
  2. 30 і 31 травня, а також 1 червня в Києві проходитимуть Міжнародні змагання з велоспорту Race Horizon Park 2014. Цього року на велосипедах їздитимуть по вулицях Великій Васильківській та Богдана Хмелницького. Крім того, 31 травня в центрі міста відбудеться Всеукраїнський велопарад.
  3. Серед іншого заплановані парусна регата на Дніпрі та відкритий кубок міста з повітроплавального спорту – він проходитиме на Михайлівській площі 31 травня ввечері.
  4. Відбудуться й такі екзотичні заходи, як фестиваль першої полуниці в Феофанії. Тут також продаватимуть вироби майстрів хенд-мейду.
  5. 31 травня о 15-й можна буде взяти участь у флешмобі “Повітряне місто” – в рамках цієї акції учасники запустять в небо сотні повітряних кульок з Пішохідного мосту над Дніпром. Щоб стати учасником флешмобу, потрібно мати із собою кульки.
  6. І, звичайно, 31 травня та 1 червня на Андріївскому узвозі в Києві на мешканців міста та гостей столиці чекає традиційний мистецький вернісаж.