Вчені знайшли альтернативу ін’єкціям ботоксу

Люди, які прагнуть «заморозити час» і зменшити прояви зморшок на обличчі, можуть сповна оцінити ефективність так званої «холодової терапії». Новий метод малоінвазивної естетичної терапії включає термічне ураження тканин холодом для блокування імпульсів у рухових нервах, що призводить до тимчасової м’язової релаксації і розгладження динамічних зморшок на обличчі. 

«Ця технологія може стати альтернативою терапії ботулінічним токсином (ботокс, діспорт)  з майже миттєвим результатом», – зазначив доктор медичних наук Джеремі Брауер з Центру лазерної хірургії в Нью-Йорку.

У своєму дослідженні доктор Брауер та його колеги оцінювали ефективність  локального заморожування скроневих  гілок лицьового нерва за допомогою нового пристрою кріотерапії у 63 пацієнтів. Експерти проводили оцінку стану шкіри пацієнтів одразу після процедури та через 30 днів після терапії.

На 30 день у 93% учасників дослідження було зафіксовано принаймні 25% зменшення кількості зморшок, а у 84% учасників –  50%. На 60 день після терапії стійкий ефект зберігався у 67% пацієнтів. Важливо, що процедура не призводить до серйозних побічних ефектів. Найбільш поширеними побічними ефектами були незначні синці, набряки і біль при пальпації, більшість з яких мали легку форму і проходили протягом 2 тижнів. Останнім часом цей метод удосконалюється, і наразі під час процедури використовуються порожнисті голки, що дозволяє ефективно знижувати температуру тільки навколо нерва, не зачіпаючи його. Крім того, процедура виключає ефект опущення брів, який є достатньо частим явищем при ін’єкціях з ботулотоксином.

За матеріалами сайту «Medscape»