Вакцинація: міфи і реальність

У вас є безліч питань про дитяче здоров’я? Зокрема, вас хвилює тема вакцинації? Чи варто робити дитині щеплення від небезпечних інфекційних захворювань? Які існують міфи, пов’язані з вакцинацією, і чи відповідають вони дійсності? Сьогодні мережа медичних центрів для дітей KinderKlinik розвінчує п’ять найпоширеніших міфів про вакцинацію.

Міф 1: Вакцини містять багато небезпечних інгредієнтів

Реальність: До складу вакцин входять інгредієнти, які відповідають за їх збереження і безпеку. Будь-яка речовина у великих дозах може бути шкідливою, навіть вода. Вакцини містять інгредієнти в мікродозах, навіть в меншій кількості, в порівнянні з тими, яким ми піддаємося в повсякденному житті.

Тіомерсал, ртутьвмісне з’єднання, є повсюдно вживаним консервантом для вакцин в багатодозових флаконах. А в житті ми піддаємося впливу ртуті з молока, морепродуктів і розчинів для контактних лінз. Немає ніяких доказів того, що кількість Тіомерсала, вживаного в вакцинах, становить небезпеку для здоров’я. До того ж в даний час більшість вакцин виробляється з одноразовою дозою, завдяки чому значно скоротилося використання цієї речовини.

Формальдегід, інший інгредієнт вакцини, міститься у вихлопних газах автомобілів, предметах домашнього вжитку і меблів, таких як килими, оббивка, косметика, фарби і фломастери, і навіть в ліках (антигістамінних препаратах, краплях від кашлю і рідини для полоскання рота). Доза в вакцинах набагато нижче, ніж та кількість, з якою ми стикаємося в нашому повсякденному житті.

Деякі вакцини містять алюміній — близько 0,125 мг-0,625 мг в одній дозі. Це також набагато менше, ніж звичайна людина споживає за день. За оцінками, щодня середня людина споживає від 30 до 50 мг алюмінію, в основному з продуктів харчування, питної води і ліків.

Міф 2: Вакцини викликають серйозні ускладнення

Реальність: вакцини дуже безпечні. Більшість реакцій на вакцини, як правило, тимчасові і незначні, такі як підвищення температури або біль в руці.

У вас набагато більше шансів отримати серйозні наслідки від захворювань, які попереджаються за допомогою вакцин, ніж від самих вакцин. Наприклад, поліомієліт може викликати параліч, кір — енцефаліт (запалення головного мозку) та сліпоту, а деякі інфекційні захворювання можуть призвести навіть до смерті. Переваги вакцинації значно переважують ризики, і без вакцин у людей набагато вище ймовірність отримати каліцтва і навіть смерть.

І якщо ви все ще сумніваєтеся в серйозності і небезпеці хвороб, які попереджаються за допомогою вакцин, просто подивіться звіт Центру по контролю і профілактиці захворювань в США (CDC) (https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/68/wr/mm6809a3.htm?s_cid=mm6809a3_w). У ньому описується випадок, який стався з 6-річним хлопчиком з Орегону в 2017 році. Хлопчик із сім’ї антивакцинаторів — до 6 років йому не було зроблено жодного щеплення, включаючи вакцину проти правця. Все почалося з того, що хлопчик, граючи на фермі, поранив голову. Батьки хлопчика не відвезли його до лікаря, а замість того самостійно зашили рану вдома.

Через кілька днів у хлопчика з’явилися напади плачу, стискання щелепи і мимовільних м’язових спазмів — перші ознаки правця. Коли хлопчикові стало важко дихати, батьки нарешті зв’язалися з «невідкладною допомогою», яка доставила його літаком до лікарні, де йому був поставлений діагноз «правець».

Лікарі дивом його врятували. Але знадобилося майже 2 місяці важкого і дороговартісного лікування в стаціонарі, з них 47 днів — у відділенні інтенсивної терапії, де дитина була підключена до апарату штучної вентиляції легенів, тому що дихати самостійно не могла. А потім тривалий період реабілітації, перш ніж відновилися всі життєві функції.

Витрати на лікарню склали понад 800 тисяч доларів, що набагато дорожче вартості вакцини. У цю суму навіть не входять інші витрати (вартість літака, який доставив дитину в лікарню, а також перебування в реабілітаційному центрі і подальше спостереження в клініках).

Сподіваємося, зараз перед вами вже не стоїть питання, вакцинувати дитину чи ні.

Звертайтеся — фахівці KinderKlinik проводять вакцинацію дітей від безлічі небезпечних інфекційних захворювань (всі обов’язкові і рекомендовані щеплення).

Міф 3: Вакцини викликають аутизм

Реальність: Наука ще не встановила причину аутизму.

Ноги у цього міфу «ростуть» зі статті, що з’явилася наприкінці 1990-х років в журналі Lancet. Хоча пізніше ця стаття була відкликана, як така, що немає вагомих доказів. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(97)11096-0/fulltext

Автори цього дослідження стверджували, що вакцинація проти кору, епідемічного паротиту та краснухи (MMR) підвищує ймовірність розвитку аутизму у дитини.

Однак в дослідженні було допущено безліч помилок. Чого вартий тільки той факт, що в ньому брало участь всього лише 12 дітей! Все це призвело до того, що незабаром результати псевдодослідження були спростовані, а його автор — викритий та позбавлений медичної ліцензії.

Насправді щеплення MMR захищає дитину від розвитку кору, епідемічного паротиту та краснухи. І, згідно з дослідженням, проведеним Центром по контролю і профілактиці захворювань в США (CDC), немає достовірних наукових доказів, що вакцинація пов’язана з аутизмом.

Міф 4: Мені не потрібно вакцинувати мою дитину, тому що всі інші діти навколо неї вже захищені.

Реальність: Колективний імунітет виникає, коли більша частина населення вакцинується від інфекційного захворювання, що знижує ймовірність спалаху.

Немовлята, вагітні жінки та люди з ослабленим імунітетом, які не можуть отримувати щеплення — як раз ті категорії людей, які й перебувають під захистом колективного імунітету. Однак, коли безліч людей покладається на нього, як на єдиний метод запобігання небезпечних інфекційних захворювань, цей самий колективний імунітет зникає. І тоді перед небезпечними захворюваннями стає вразливим кожен.

Міф 5. Дитина може заразитися «щеплюваною» хворобою від вакцини.

Реальність: Більшість вакцин є інактивованими (мертвими), тому від них заразитися неможливо. І лише деякі вакцини містять живі організми, і при вакцинації призводять до легкої форми захворювання.

Наприклад, вакцина проти вітряної віспи може викликати у дитини висип, але всього лише кілька плям. Це не шкідливо і наочно демонструє, що вакцина працює. Єдиним винятком була жива оральна вакцина проти поліомієліту, яка застосовувалася в Америці і фактично викликала поліомієліт. Однак в США від неї вже відмовилися.

Лікар-педіатр KinderKlinik Волошина Юлія Анатоліївна додала:

«Є ще багато міфів, але міфи є міфи. Ми живемо в сучасному цивілізованому суспільстві, і наш обов’язок захистити наших дітей і намагатися досягти колективного імунітету, щоб захистити тих, хто не може бути вакцинованим».

Вакцинуйте свою дитину і робіть це вчасно. Тільки вакцина — надійний захист від небезпечних інфекційних захворювань! Скласти індивідуальний графік вакцинації для вашої дитини допоможуть педіатри KinderKlinik.

І будьте здорові!