Поради вчених – як обрати сонцезахисні окуляри

Вчені встановили, що сонячне світло, зокрема ультрафіолетове (UV) випромінювання, пов’язані з деякими захворюваннями очей, наприклад, катарактою та раннім початком вікової макулярної дегенерації очей. Звісно, уникнути сонця важко, але ви з легкістю можете захистити очі від його шкідливого впливу, придбавши сонцезахисні окуляри.

До речі, вони не повинні бути дизайнерськими або коштувати тисячі гривень, щоб робити свою роботу належним чином.

Два види ультрафіолетового випромінювання, які шкодять вашому організму:

UV-А відповідає за виникнення зморшок і старіння шкіри. Сонцезахисні окуляри, які захищають від нього, зазвичай марковані відповідно до керівних принципів для захисту від ультрафіолету, встановленими Американським національним інститутом стандартів (ANSI).
вплив UV-B пов’язаний не лише із засмагою, але і розвитком раку шкіри.

Перш ніж купувати сонцезахисні окуляри, подивіться на етикетку. Якщо ви помітите на ній маркування ANSI – ваш вибір буде вдалим. Пам’ятайте, що навіть недорогі сонцезахисні окуляри можуть бути ефективними.

Зважаючи на те, яке завдання будуть виконувати ваші окуляри, рівень захисту очей має бути різним:

  • Окуляри-аксесуар: Виберіть злегка тоновані лінзи, які чудово підійдуть для повсякденного носіння. Вам вистачить захисту 70% від UV-В проміння, 20% від UV-А і 60% від видимого світла.
  • Окуляри для відпочинку: Лінзи в діапазоні від середнього до темного тонування відмінно підходять для більшості видів відпочинку. Виберіть захист 95% від UV-B, 60% від UV-A, і 60-90% від видимого світла. Більшість сонцезахисних окулярів потрапляють саме в цю категорію.
  • Окуляри спеціального призначення: Для місць з дуже яскравим освітленням, таких як пляжі і гірськолижні схили, рекомендовані дуже темні лінзи з блокуванням ультрафіолетових променів. Рівень захисту в подібних – 99% від UV-B, 60% від UV-A і 97% від видимого світла.

На що зважати при виборі

Саме на ці характеристики варто зважати при виборі ідеальних окулярів. Запам’ятайте, що просто темніші на вигляд лінзи не забезпечать вашим очам кращий захист від ультрафіолетового випромінювання, ніж світліші.

Якщо ви не впевнені, які сонцезахисні окуляри купити чи вважаєте, що можете бути схильні до високого ризику захворювання очей, обов’язково проконсультуйтесь з вашим лікарем-окулістом.

Адаптовано з www.health.harvard.edu