Весняна депресія – як її позбутися без ліків

весняна депресія

Березень – традиційний час загальної нудьги. Час, коли стартує весняна депресія. Саме навесні у людей, які втомилися за зиму від авітамінозу та відсутності ультрафіолету, найчастіше і починають здавати нерви. А тут ще й криза, що котиться планетою, не додає гарного настрою. Того й дивись, почнеться депресія – підступна, як стверджують медики, недуга.

Чайка Олена Степанівна

Лікар-психіатр вищої категорії

Різновиди – весняна депресія

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), депресія вже вийшла на перше місце у світі серед причин неявки на роботу та на друге – серед хвороб, що призводять до втрати працездатності. А якщо вірити прогнозам все тієї ж ВООЗ, депресія займе перше місце і в списку найнебезпечніших хвороб, обігнавши сьогоднішніх лідерів – інфекційні та серцево-судинні захворювання.

Словом, з депресією жарти погані. Але й приводів для паніки також немає.

Багато людей чудово уживалися зі своєю нудьгою все життя. Вінстон Черчілль, який регулярно страждав на депресію, називав її “чорним собакою, який завжди зі мною”. Однак це не завадило йому стати тим, ким він став. А за певних зусиль депресію взагалі можна перемогти, і навіть без жодних ліків. Як це зробити?

Зрозумій себе

Насамперед треба своєчасно “вирахувати” хворобу. Ось сім основних симптомів депресії:

  • дратівливість, поганий настрій;
  • почуття тривоги, страху, навіть паніки;
  • знижена працездатність;
  • головний біль, біль у шиї та спині;
  • напади слабкості, запаморочення;
  • оніміння та поколювання в пальцях рук та ніг;
  • безсоння, нічні кошмари.На тлі основних симптомів можуть бути такі стани, як знижена концентрація уваги, занижена самооцінка і відсутність впевненості в собі, самобичування, порушення апетиту, статевого потягу, загальмованість або, навпаки, надмірна метушливість.

Але треба розуміти, що депресія і просто поганий настрій – різні речі. Сум, як запевняють лікарі, у певних дозах навіть корисний для організму. Депресія не та хвороба, яка сьогодні є, завтра її нема, а післязавтра знову є. Ось якщо всі перераховані симптоми продовжуються не менше двох тижнів без перерви, тоді вже є підстави занепокоїтися.

На щастя, депресія є найбільш “виліковним” із усіх психічних розладів. Спершу спробуйте вийти з неї самостійно. Не заганяйте проблему всередину, аналізуйте свій стан, намагайтеся справлятися з поганими думками, хвалите себе за будь-які навіть незначні досягнення.

7 правил боротьби з депресією

  1. Приймайте вітаміни. Для підвищення настрою, підтримки високої розумової та фізичної працездатності, підвищення ефективності процесу схуднення необхідно додатково приймати наступні вітаміни та мікроелементи: магній, хром, вітаміни Е, ванадій, біотин, L – ліпоєву кислоту, цинк, селен.
  2. Вибирайтеся на природу, якнайбільше ходите пішки, особливо в сонячну погоду. Сонячні промені мають здатність активувати мозкову активність людини і тим самим стимулюють весь наш організм. Але якщо на вулиці похмуро, це зовсім не означає, що можна скасувати прогулянку. Регулярно виходьте на свіже повітря, незалежно від погоди.
  3. Збільште час на сон. Більше спіть хоча б у вихідні дні. Якщо ви відчуваєте необхідність, спіть навіть вдень. Сон – прекрасні ліки проти багатьох хвороб, у тому числі від депресії. Але якщо сон не йде, не варто валятися на ліжку, віддаючись сумним думкам. Вставайте та знайдіть собі заняття.
  4. Постарайтеся частіше бувати на людях, ходіть у гості. Але намагайтеся уникати тих, хто вже нудиться. Поганий настрій заразний. Лікарі з’ясували, що приблизно 20% родичів тих, хто страждає від депресії, теж на неї хворіють, тоді як у родичів здорових людей депресія спостерігається лише у 7% випадків.
  5. “Чорний собака” Черчилля боїться гарного настрою. Тому більше усміхайтеся, ходіть у кіно на комедії, читайте збірки анекдотів. По можливості зміните обстановку – поїдьте на екскурсію, переставте у квартирі меблі.
  6. Займіться собою – вдосконалюйте зовнішність, змініть зачіску, побалуйте себе обновкою, бажано яскравого кольору, сходіть у лазню, басейн, займіться фізкультурою, але не перевтомлюйтесь.
  7. Правильно підібраний раціон допомагає легше позбутися весняної депресії.

Намагайтеся уникати низькокалорійних дієт, так і важких, жирних і солодких страв. Обмежте себе у міцному чаї та каві. Не зловживайте алкоголем, щоби чорна туга не перейшла в білу гарячку.

Істина в їжі

Ось список продуктів, з яких можна скласти меню, що піднімає настрій та покращує самопочуття:

  • продукти, що містять йод – цвітна та морська капуста, морська риба
  • свіжі овочі та зелень (особливо петрушка, селера, цибуля, часник)
  • горіхи
  • чорний шоколад
  • курага
  • фрукти (особливо банани, апельсини та інші цитрусові)
  • східні прянощі (ними можна приправляти як готові страви, так і свіжі салати, десерти)
Пин на доске Цитаты

УВАГА!!! Якщо ж усі вжиті заходи не допомогли, не займайтеся медикаментозним самолікуванням – йдіть до лікаря.

При правильному підході депресія зцілюється повністю, але якщо допомога недостатня, то захворювання може набути хронічної форми.