Високі підбори – що потрібно знати про негативні наслідки

Для багатьох людей, взуття на високих підборах символізує жіночність та красу. В Японії носити підбори мають усі жінки, які мають певні професії чи обіймають певні посади, бо так вимагає діловий етикет. В той час як жінки, які постійно носять високі підбори, знають, що від них в першу чергу може страждати здоров’я ніг та спини. Варто зауважити, що ніхто не забороняє взувати високі підбори, особливо, коли ви в такому взутті відчуваєте фізичний та психологічний комфорт, в ньому є якісний супінатор, воно не стискає ноги, а розташування підбору є правильним посередині п’яти. Однак таке взуття потрібно чергувати зі зручним. Про те, як правильно носити високі підбори, знизивши ризики від цього, піде мова далі.

Можливі негативні наслідки

  • Результати досліджень доказують, що жінки, які постійно носять високі підбори, ризикують травмуватись чи зіштовхнутись з такими проблемами, як нарости, мозолі та біль в м’язах.  Стосовно травм, то вони можуть бути дуже серйозними (наприклад перелом гомілки) і потребувати тривалого періоду реабілітації. Разом з тим, результати досліджень вказують і на те, що взуття на високих підборах підсилює впевненість жінок у собі.
  • Від тривалого перебування у взутті на високих підборах, може змінитись механіка ходи, а саме збільшитись жорсткість ахілового сухожилля та скоротитись литкові м’язи. Це може призвести до зниження ефективності м’язів в процесі ходьби та збільшення ризику травм.
  • Досить дивним є те, що від носіння підборів, спочатку, протягом 1-3 років м’язи гомілок зміцнюються, в той час як після чотирьох років ходіння в такому взутті – ослабляються чотири функціональних м’язи гомілки та йде процес розбалансування стопи.
  • Якщо ви носите взуття лише на високих підборах, то можете зіштовхнутись з його негативними наслідками для колін. Внаслідок значного тиску на суглоби колін, жінки ризикують зіштовхнутись з дегенеративними змінами в суглобах та появою остеоартрозу, навіть при умові носіння широких підборів.
  • Чим вище підбори ви полюбляєте носити, тим більший тиск припадає на стопи. Чим сильніше навантаження припадає на стопу, тим більш пласкою вона поступово стає. Також від сильного тиску жінки відчувають біль, помічають мозолі та нарости на ногах.

Від носіння високих підборів може виникати біль в спині.

Як відомо, центр ваги у жінок знаходиться нижче, ніж у чоловіків. Тому, коли ми взуваємо підбори він зміщується. Для того щоб зберегти рівновагу в такому стані нам хочеться нахилитись наперед, або відставити таз назад, чи зігнути коліна. У жінок, які навчились ходити на підборах процес утримання рівноваги відбувається шляхом напруження м’язів спини, саме тому вони можуть відчувати час від часу біль в області попереку.

Як зменшити негативні наслідки при носінні взуття на високих підборах

  • Подбайте про зміцнення м’язів стопи та розтягування литкових м’язів. З цією метою виконуйте необхідні вправи.
  • Надавайте перевагу просторому взуттю і краще відмовтесь від вузьких моделей, бо через це можуть почати вростати нігті. Для цього виріжте на картоні форму вашої ступні, і перш ніж придбати взуття, спробуйте чи входить вона у нього, якщо ні, то краще відмовитись від покупки.
  • На останніх місяцях вагітності, краще відмовтесь від носіння підборів, бо через великий тиск на ступню від великої ваги тіла, ви її можете деформувати.
  • При схильності до утворення набряків, відмовтесь на певний період від вузького взуття, і проконсультуйтесь з кардіологом стосовно лікування.
  • Носіть з собою змінне взуття, яке стане в пригоді, коли ноги втомляться.

Джерело: https://moz.gov.ua/article/health/visoki-pidbori-jak-zmenshiti-negativni-naslidki