Як можна перевірити здоров’я у домашніх умовах

Є прості та дієві способи, як перевірити своє здоров’я у домашніх умовах. Але регулярні консультації лікаря є обов’язковими.

Що перевіряти

Груди

Час від часу варто оглядати груди на предмет почервонінь, лущень, ущільнень, які є вірогідними ознаками раку. Це можна робити вдома власноруч, щоб вчасно помітити якісь зміни.

Звичайно, рекомендовано також проходити регулярний огляд у лікаря та, за потреби, діагностичне обстеження, як-то мамографія.

Шкіра

Рак шкіри – один із найпоширеніших типів цього захворювання, але його досить легко помітити. Вчасно виявлені, такі злоякісні новоутворення добре піддаються лікуванню.

Особливу увагу повинні приділяти огляду люди зі світлою шкірою, рудоволосі, з великою кількістю родимок, ті, хто мав передракові або ракові ураження в минулому. Принаймні раз на місяць потрібно ретельно оглядати все тіло, навіть ті ділянки, які не піддаються частому впливу сонця. Це шкіра голови (використовуйте гребінець), руки (навіть під нігтями), область під грудьми, геніталіями, ступні тощо.

Окружність талії

Так, талія може краще вказати на ймовірні проблеми зі здоров’ям, ніж ваги або вимірювання індексу маси тіла. Жир навколо живота може свідчити про ризик розвитку захворювань серця, інсульту і цукрового діабету. На вірогідну наявність ускладнень вказує талія у формі яблука (а не грушоподібна). Загалом варто дотримуватися активного способу життя та правильного режиму харчування, аби запобігти таким проблемам.

Пульс

Надто швидкий пульс може бути ознакою гіпертиреозу, фібриляції передсердь або інших проблем із серцем. Є простий спосіб перевірити його. Необхідно покласти вказівний і середній пальці з боку шиї або на зап’ясток і підрахувати кількість ударів за 15 секунд. Далі помножити результат на чотири – це і буде ваш серцевий ритм.

Нормальна частота серцевих скорочень у спокої становить від 60 до 80 уд./хв.

Артеріальний тиск

Регулярний моніторинг артеріального тиску дозволить мати уявлення про поточний стан здоров’я та допоможе уникнути проблем у майбутньому. Вдома це можна легко робити за допомогою спеціального апарата для вимірювання тиску. Перед початком варто уникати вживання кофеїну, алкоголю, тютюну та фізичних вправ протягом 30 хвилин, що може вплинути на результат.

Бажано перевіряти тиск в один і той самий час доби, сидячи прямо, ноги на підлозі, не схрещені.

Нормальними показниками є систолічний тиск (верхнє число) < 120 і діастолічний (нижнє число) < 80. Якщо цифри зависокі, слід почекати кілька хвилин і повторити спробу. Якщо результат виявився той самий, потрібно випити відповідні ліки, а якщо зберігається щодня – звернутися до лікаря. Аби бачити тенденцію зміни тиску з часом, усі вимірювання рекомендовано записувати.

Зріст

Щоб контролювати стан кісток, бажано перевіряти свій зріст раз на рік. Зменшення показників може бути ранньою ознакою остеопорозу. Для зміцнення кісток до раціону треба включити молочні продукти, апельсиновий сік, зелені листяні овочі, такі як шпинат і броколі. Також обов’язковими є регулярні фізичні заняття, серед яких ходьба, біг, силові вправи.

За матеріалами www.health.com