Як припинити відволікатись на роботі?

втома на роботі

Інколи в житті відбувається так багато подій, що сконцентруватись на важливих справах не виходить. Що робити, якщо щоразу, коли ви сідаєте за робочий стіл, ви відчуваєте себе неуважним? Як повернути собі зосередженість та продуктивність? Про це можна дізнатись у книзі письменниці Емі Галло, співавтор книги “Фокус уваги”, яка вийшла у видавництва “Манн, Іванов й Фербер”.

Для того, щоб навчитись концентруватись необхідно пройти вісім етапів. Далі ми перерахуємо їх:

Слід усвідомити небезпечність багатозадачності

Перш за все слід усвідомити те, як впливає на наш мозок постійні дзвінки та короткі перерви на соціальні мережі й інші фактори, які розсіюють увагу. В нашому мозку існують області що відповідають за концентрацію уваги та так звана мережа пасивного режиму роботи.

Коли нам потрібно зосередитись ми «вмикаємо» мережу активного режиму роботи, що дозволяє максимально ефективно виконувати завдання. В той час як відволікаючі фактори знову нас повертають до пасивного режиму, після чого, щоб знову зосередитись на завданні потрібно витратити багато когнітивних зусиль й часу.

Не потрібно перешкоджати емоційній реакції, проте слід контролювати ситуацію

Роздратування, гнів та тривога значною мірою знижують нашу продуктивність. Для того, щоб знову почати контролювати ситуацію слід чітко описати свої відчуття, а потім поставити собі наступні питання: “Зрозуміло, я злюсь, однак хто тут головний – гнів чи я, людина?”.

Зосередьтесь

Для того, щоб увімкнути логіку, слід зосередитись на чомусь більш насущному й інстинктивному – наприклад, на диханні. Наприклад, коли ви захопились чимось несуттєвим слід почати дихати глибше. Таким чином можна відірватись від того, що вас тривожить. Це не означає проігнорувати фактор, що турбує, слід його усвідомити й подумки відкласти його трохи далі, щоб подумати про це пізніше, коли у вас з’явиться вільний час.

Спирайтесь на свої цінності

Зосередившись ви зможете вирішити на що спрямувати увагу. Відчуття контролю дозволяє сформувати акцент на ваших цінностях.

Установіть межі

Якщо ви знаєте, що певні дії вас відволікають, слід відмовитись від них на роботі. Спочатку потрібно виконати спланований обсяг роботи, а, наприклад, перегляд новин залишити на потім. Коли вам на це бракує сили волі, то слід встановити застосунки для браузерів та смартфонів, які дозволять контролювати скільки часу ви проводите на конкретному сайті. Однак обмеження використання гаджетів також слід практикувати.

Ретельно обирайте коло спілкування

Соціальне зараження є реальністю. У колі людей, які споглядають в мобільний телефон ви швидше почнете це робити. Якщо колеги постійно відволікаються самі й відволікають вас, слід постаратись обмежити спілкування з такими людьми, й перенести спілкування на потім.

Підтримуйте колег, й вони підтримають вас

Не слід уникати, колег які відволікаються, краще спробувати підтримати їх. Для цього варто визначити часові рамки, коли ви будете працювати, не відволікаючи одне одного.

Займіться здоров’ям

Коли ви виснажені й знесилені, то більше ризикуєте перевантажитись на роботі. Тому важливо висипатись й займатись спортом. Слід робити перерви, обирати на обід здорову їжу та відключити звук на телефоні. А під час обідньої перерви краще прогулятись ніж сидіти у Facebook, особливо якщо ви робите це постійно.