Що потрібно знати про жіночі статеві гормони

гормони

Статеві гормони мають важливе значення для статевого, репродуктивного розвитку та здоров’я жінки в цілому. Їхній рівень упродовж життя варіює, але найзначніші зміни відбуваються під час статевого дозрівання, вагітності та менопаузи. Поговоримо про різні типи гормонів та їхню роль в організмі.

Що таке статеві гормони?

Гормони є хімічними месенджерами, які ендокринні залози виробляють і вивільняють у кров. Ці біологічно активні речовини допомагають регулювати важливі процеси в організмі, такі як апетит, сон і ріст. Жіночі статеві гормони являють собою естроген, прогестерон і невелику кількість тестостерону. Основними залозами, які їх виробляють, є наднирники та яєчники.

Від цих гормонів значною мірою залежать статеве дозрівання та розвиток, репродуктивна функція, сексуальне бажання, ріст кісток і м’язів, рівень холестерину, розподіл жиру в організмі, зростання волосся тощо. До факторів, які можуть впливати на рівень статевих гормонів, відносяться вік, менструація, вагітність, менопауза, стрес, прийняття ліків, навколишнє середовище.

  1. Естроген, мабуть, найвідоміший статевий гормон. Найбільшу його кількість виробляють яєчники, значно меншу – наднирники і жирові клітини. Цей гормон відіграє вирішальну роль у статевому та репродуктивному розвитку, коли людина досягає статевого дозрівання.
  2. Прогестерон продукують яєчники, наднирники і плацента. Його рівень значно підвищується під час овуляції та вагітності. Гормон допомагає стабілізувати менструальні цикли і готує жіночий організм стати матір’ю. Низький же рівень прогестерону може призвести до нерегулярних періодів, труднощів із зачаттям та ускладненням під час вагітності.
  3. Тестостерон, що є основним статевим гормоном у чоловіків, у жінок наявний у невеликій кількості. Він впливає на народжуваність, сексуальне бажання, менструацію, тканини й кісткову масу, виробництво еритроцитів.

Роль гормонів у статевому дозріванні

У період статевого дозрівання дівчат гіпофіз виробляє значну кількість лютеїнізуючого і фолікулостимулювального гормонів, що сприяє продукції естрогену і прогестерону. Підвищення їхнього рівня ініціює появу вторинних статевих ознак: розвиток грудей, зростання волосся на ногах, у пахвах і лобковій області, прискорення загального росту, збільшення накопичення жиру на стегнах і сідницях, розширення таза, збільшення виділення шкірного сала.

Роль гормонів у менструації

Менструальний цикл проходить у три етапи, які збігаються з гормональними змінами. На початку, в фолікулярну фазу, рівень естрогену і прогестерону дуже низький, що може викликати дратівливість і зміни настрою. Під впливом фолікулостимулювального гормону яєчники виділяють естроген, який пришвидшує дозрівання фолікула та яйцеклітини. Із часом фолікул вироблятиме більше естрогену, що стимулюватиме виділення ендорфінів і, відповідно, підвищення енергії та настрою. Лютеїнізуючий гормон чинить вплив на вироблення яєчниками прогестерону, а рівень естрогену досягає піку. Відбувається овуляція – розрив фолікула і вивільнення яйцеклітини із яєчника. У цей період може статися запліднення. Під час наступної, лютеїнової фази розірваний фолікул вивільняє прогестерон, так званий гормон вагітності, який готує слизову оболонку матки до отримання заплідненої яйцеклітини. Якщо вагітність не настане, яєчниковий цикл почнеться знов.

Роль гормонів у вагітності

Вагітність починається із приєднанням заплідненої яйцеклітини до стінки матки. Плацента розвивається, виробляючи прогестерон, релаксин і хоріонічний гонадотропін. Швидке збільшення гормонів спричиняє нудоту, блювання і потребу в частому сечовипусканні. У другого триместрі вагітності плацента починає виробляти плацентарний лактоген, що регулює обмін речовин і допомагає живити плід, що росте (зростає) . Наприкінці вагітності рівень гормонів поступово стає таким самим, як до запліднення.

Роль гормонів у менопаузі

Менопауза свідчить про закінчення менструальних періодів і неможливість завагітніти. Цикл перед менопаузою характеризується зниженням вироблення гормонів і, відповідно, появою певних симптомів. Це нерегулярна менструація, припливи, проблеми зі сном, зміни настрою. Після менопаузи яєчники виробляють невелику, але стабільну кількість прогестерону й естрогену. Низький рівень останнього може зумовити зменшення статевого потягу і втрату щільності кісткової тканини, що пов’язано з ризиком остеопорозу. Ці гормональні зміни також асоційовані з високою ймовірністю розвитку захворювань серця та інсульту.

Роль гормонів у сексуальному бажанні

Збільшення естрогену в жіночому організмі підвищує сексуальне бажання і збудження, а прогестерону – знижує. Вплив тестостерону на статевий потяг є дискутовним. Так, низький його рівень може зменшити сексуальне бажання. Однак терапія тестостероном неефективна в лікуванні низького статевого потягу в жінок і може призвести до небажаних ефектів, як-то підвищення ваги, дратівливість, алопеція, зайве волосся на обличчі.

Гормональний дисбаланс

Хоча рівень гормонів у жінок коливається упродовж життя, тривалий дисбаланс може спричинити розвиток низки ознак і симптомів. Це нерегулярна менструація, надлишкове волосся на обличчі й тілі або випадіння, акне, низький статевий потяг, біль у молочних залозах, втрата кісткової маси, шлунково-кишкові розлади, припливи, підвищення ваги, безпліддя, втомлюваність, дратівливість, різка зміна настрою, тривожність, депресія тощо.

Гормональний дисбаланс може свідчити про наявність проблем зі здоров’ям або ж виникнути як наслідок прийняття ліків. У жінок серед можливих причин таких порушень – синдром полікістозних яєчників, первинна недостатність яєчників, гормональний контроль над народжуваністю, замісна гормональна терапія, надмірна вага, рак яєчників, стрес.

За матеріалами www.medicalnewstoday.com