Що потрібно знати про інфаркт міокарда

Інфаркт міокарда – це ураження серцевого м’яза, яке виникає, коли раптово припиняється його кровопостачання. Цей небезпечний для життя стан є гострою формою ішемічної хвороби серця. В Україні щорічно лікарі реєструють понад 50 тисяч випадків цієї недуги, близько 30% тих, у кого стався інфаркт, помирають. Водночас, в країнах, де налагоджене надання спеціалізованої невідкладної допомоги при інфаркті, цей відсоток нижче в 6-7 разів.

Симптоми інфаркту міокарда

Цей гострий стан має чіткі ознаки. Якщо з’являється хоча б частина із них – наприклад, сильний біль в грудях і холодний піт – потрібно викликати невідкладну допомогу, щоб вчасно розпізнати інфаркт і почати лікування. Ось які прояви може мати інфаркт міокарда:

  • біль у грудях, який триває понад 20 хвилин і не минає в стані спокою
  • біль, який виникає за грудниною і віддає в ліве плече, спину, щелепу з лівого боку
  • задишка, відчуття нестачі повітря
  • слабкість, запаморочення, нудота, блювання, сильне потовиділення (холодний піт)

Небезпека інфаркту в тому, що без негайної медичної допомоги людина може померти. Саме тому потрібно бути уважними до свого самопочуття та скарг близьких.

Якщо інфаркт міокарда вже розвивається – тобто кровопостачання до серцевого м’яза припинилося – втручання лікарів має бути негайним. Найефективнішим є хірургічне лікування інфаркту: коронарне стентування та аорто-коронарне шунтування.

Причини та фактори ризику: у кого може статися інфаркт

Головна причина виникнення інфаркту міокарда – закоркування однієї із серцевих артерій атеросклеротичною бляшкою. Тож головний фактор ризику розвитку цього захворювання – атеросклероз судин. Він же є причиною ішемічної хвороби серця – стану, при якому у людини діагностують порушення кровопостачання серцевого м’яза. До інших факторів ризику належать:

  • чоловіча стать (жінки мають менший ризик через захисну дію жіночих статевих гормонів на судини);
  • гіпертонічна хвороба, раптові підвищення артеріального тиску;
  • вік старше 65 років (незалежно від статі);
  • цукровий діабет або метаболічний синдром;
  • підвищений рівень холестерину в крові;
  • наявність зайвої ваги;
  • куріння

Чи можлива профілактика інфаркту міокарда?

Ця недуга, без сумніву, належить до тих, яким краще запобігти, ніж лікувати. Йдеться навіть не про вартість лікування. Найстрашніше – висока смертність через неможливість надати своєчасну допомогу або відсутність необхідних матеріалів для хірургічного лікування – якісних коронарних стентів. Тож кожному, хто належить до групи ризику, слід знати, які профілактичні заходи допоможуть зменшити ймовірність інфаркту міокарда.

Зміна харчових звичок. Необхідно дотримуватися здорового харчування, відмовившись від продуктів, які підвищують рівень холестерину в крові. Йдеться про страви з жирних сортів м’яса, сосисок, ковбас, паштетів, а також вершкового масла, жирної сметани та сиру, жирних твердих сирів, вершків. У раціоні мають бути овочі, фрукти, риба, птиця, рослинні жири (особливо оливкова олія).

Потрібно обмежити вживання солі та відмовитися від алкоголю.

Фізична активність. Регулярні фізичні навантаження допомагають зменшити зайву вагу, поліпшити стан судин, нормалізувати кровообіг, тренувати серцевий м’яз. Не варто перенапружуватися чи ставити перед собою високі спортивні цілі. Оптимальні види навантажень – ходьба, плавання, танці, підйом по сходах, їзда на велосипеді. Можна також займатися на кардіотренажерах у спортзалі.

Контроль показників артеріального тиску. Якщо ви скаржитеся на “стрибки” тиску, зверніться до лікаря і почніть приймати гіпотензивний препарат, який він призначить. Контроль цього показника є життєво важливим при багатьох захворюваннях, в тому числі – при ішемічній хворобі серця.
Контроль рівня цукру та холестерину в крові. Якщо ви страждаєте на цукровий діабет, обов’язково приймайте цукрознижуючі препарати, які призначив лікар. Якщо цей діагноз вам не встановлювали, дізнайтеся свої показники цукру та холестерину в крові. Їхнє підвищення – це пряма загроза здоров’ю. Зниження рівня холестерину іноді досягається прийомом спеціальних препаратів, але часто ефективною є дієта.

Підтримка роботи серцево-судинної системи. Поряд із засобами, які допомагають гальмувати утворення атеросклеротичних бляшок у судинах, існують вітамінно-мінеральні комплекси, скеровані на підтримку серцевого м’яза. Їхній склад розроблено саме з урахуванням впливу вітамінів і мінералів на серце.

Читайте також:

РЕКЛАМА

Такий комплекс, як Ротавіт Кардіо, містить вітаміни групи В, вітаміни С, Е та D3, а також цинк, селен, магній і калій. Ротавіт Кардіо має багатобічний вплив на серце і судини:

  • активізує метаболічні процеси в міокарді й нервовій тканині;
  • уповільнює розвиток атеросклерозу, позитивно впливає на судини;
  • запобігає утворенню тромбів, зменшує в’язкість крові;
  • поліпшує скоротливу функцію міокарда;
  • регулює частоту серцевих скорочень.

Крім того, цей засіб містить екстракти глоду та пустирника, які позитивно впливають на роботу серця і мають заспокійливу дію. Одна з переваг Ротавіту Кардіо – окрім його складу – зручна форма випуску: це порошок, який потрібно розчинити перед вживанням. Завдяки такій формі всі активні речовини засвоюються швидко та повністю.