Ішемічна хвороба серця: профілактика можлива!

Серцево-судинні захворювання становлять найбільшу загрозу життю українців: 68% випадків всіх смертей в нашій країні спричинені саме цими недугами. Першою за поширеністю є гіпертонічна хвороба, а на другому місці – ішемічна хвороба серця. І саме вона забирає найбільше життів.

Ішемічна хвороба серця: види та причини ішемії

Ішемія – це порушення функціонування організму, внаслідок якого зменшується або припиняється кровопостачання якогось органу. Ішемічна хвороба серця – захворювання, пов’язане  обмеженням току крові до серцевого м’яза. Ця недуга має хронічну форму (стенокардія) та гостру (інфаркт міокарда). Захворювання не дарма є таким поширеним, адже фактори ризику, які його спричиняють, пов’язані зі способом життя, харчовими звичками, традиціями вживання алкоголю тощо. Ці фактори провокують розвиток атеросклерозу судин, який зрештою стає причиною закупорення судин і погіршення кровопостачання.

Виникнення ішемічної хвороби серця спричиняють такі фактори:

  • гіпертонічна хвороба;
  • підвищення рівня холестерину в крові
  • ожиріння
  • цукровий діабет
  • малорухливий спосіб життя
  • вживання жирної  та багатої на вуглеводи їжі
  • вживання алкоголю
  • куріння

Також існують фактори ризику, не пов’язані зі способом життя. Це похилий вік та чоловіча стать.

Як уникнути розвитку ішемічної хвороби серця?

Найпростіший шлях – найдовший, і триває все життя. Йдеться про те, що стежити за своїм харчуванням та вагою потрібно з молодих років. Це – важлива передумова збереження здоров’я серця навіть у похилому віці. Втім, у молодому віці мало хто думає, що в майбутньому на нього чекає ішемічна хвороба серця чи інша серцево-судинна недуга. Тож поговоримо про заходи, які допоможуть підтримати серцевий м’яз в будь-який період життя.

При виникненні будь-яких скарг – задишки, підвищення артеріального тиску, запаморочень, серцебиття – звертайтеся на консультацію до спеціаліста.

  • Відмовтеся від надмірного вживання алкоголю, не курити.
  • Нормалізуйте вагу. Дізнайтеся свій індекс маси тіла, проаналізуйте свої харчові звички та почніть боротьбу із зайвими кілограмами, якщо вони є.
  • Відмовтеся від жирних, смажених, копчених страв, обмежте вживання солодощів та солі.
  • Робіть фізичні вправи. Не йдеться про великі фізичні навантаження: можна щоденно ходити, їздити на велосипеді, підніматися вгору сходами, плавати. Важливо робити це регулярно.
  • Підтримайте серцевий м’яз, приймаючи засіб із вмістом вітамінів та мікроелементів, які сприяють нормалізації роботи серцево-судинної системи.

Мінерали та вітаміни для серця

Існують кілька речовин, які забезпечують нормальну роботу серцевого м’яза. Серед мінералів це магній, калій, цинк і селен.

Калій бере участь у передаванні нервових імпульсів, впливає на скоротливу здатність міокарда, сприяє нормалізації артеріального тиску.

Магній контролює білковий та вуглеводний обмін, сприяє засвоєнню кальцію, калію, фосфору, вітамінів В, С та Е, обмінні процеси в стінках судин і знімає спазми, підтримує функціонування нервів і м’язів, зменшує загальну збудливість.

Селен має антиоксидантні властивості та бере участь у регулюванні еластичності тканини.

Цинк надзвичайно важливий у процесі утворення еритроцитів та інших формених елементів крові, допомагає зберігати нормальний зір і забезпечує гормональний баланс.

Серед вітамінів найважливішими для серця є вітаміни групи В. Вони мають різний вплив на організм, але разом діють позитивно на нервову та серцево-судинну систему, зокрема на серцевий м’яз, сприяють процесам кровотворення, чинять позитивну дію на стан судин, артеріальний тиск, підвищують працездатність і витривалість.

Для серцево-судинної системи також важливі вітаміни С, Е та D3. Усі ці речовини, а також екстракти глоду та пустирника містить засіб Ротавіт Кардіо, який випускається у зручній формі розчинного порошку.

Дотримання здорового способу життя та вживання засобу, який підтримує серцевий м’яз, є ефективним підходом у профілактиці ішемічної хвороби серця та загострень цієї недуги.

В Україні смертність від серцево-судинних захворювань майже на 30% перевищує європейські показники. Причина – не тільки в тому, що не завжди наші співвітчизники отримують якісну медичну допомогу, а й у тому, що частіше зневажають сигнали організму, ігнорують небезпечні симптоми, а про заходи профілактики починають думати тільки тоді, коли потрібне серйозне й недешеве лікування.

Сподіваємося, ситуація поступово буде змінюватися: пам’ятайте, що здоров’я вашого серця та судин залежить насамперед від вас!

Читайте також:

РЕКЛАМА

Такий комплекс, як Ротавіт Кардіо, містить вітаміни групи В, вітаміни С, Е та D3, а також цинк, селен, магній і калій. Ротавіт Кардіо має багатобічний вплив на серце і судини:

  • активізує метаболічні процеси в міокарді й нервовій тканині
  • уповільнює розвиток атеросклерозу, позитивно впливає на судини
  • запобігає утворенню тромбів, зменшує в’язкість крові
  • поліпшує скоротливу функцію міокарда
  • регулює частоту серцевих скорочень

Крім того, цей засіб містить екстракти глоду та пустирника, які позитивно впливають на роботу серця і мають заспокійливу дію. Одна з переваг Ротавіту Кардіо – окрім його складу – зручна форма випуску: це порошок, який потрібно розчинити перед вживанням. Завдяки такій формі всі активні речовини засвоюються швидко та повністю.