Стрункість завдяки гормонам

Вносять свої корективи у процеси набору або зниження ваги і статеві гормони. Чоловічий статевий гормон, тестостерон, сприяє росту м’язів і спалюванню жиру. Його вироблення залежить від віку, способу життя і впливу негативних факторів на організм чоловіка.

Жіночі гормони

У жінок виробляється кілька видів статевих гормонів, які по-різному вливають на організм.

Естроген в цілому сприяє стрункості і квітучому вигляду, а прогестерон – затримці рідини, погіршенню настрою і зниженню працездатності. Початок циклу – а починається він з першим днем ​​місячних – характеризується зниженням вироблення прогестерону і посиленням естрогену. У першу половину циклу (до настання овуляції, в середньому до 13–17 дня) переважає естроген. Його сміливо можна назвати гормоном жіночої краси – він відповідає за правильне формування вторинних статевих ознак і сприяє гарному настрою. У другій фазі, яка триває до настання місячних, відбувається наростання концентрації прогестерону. Основне завдання цього гормону – підготувати організм до вагітності. Нехай навіть вона не відбулась, природу це мало хвилює. Поки організм розбереться, відбулося запліднення чи ні, концентрація прогестерону все одно буде наростати, поступово знижуючись до початку нового циклу. Майбутнє потомство треба годувати, тому прогестерон активізує процеси жировідкладення. Крім цього, він спричинює затримку рідини в організмі, завдяки чому маса тіла збільшується в середньому на 1–1,5 кг. Прогестерон також сприяє перепадам настрою і підвищенню апетиту.

Що це означає на практиці: час початку заходів щодо зниження ваги для чоловіків не принциповий. А от для жінок циклічність коливань статевих гормонів має величезне значення, навіть у контексті схуднення. Друга половина циклу не найсприятливіший час для подібних починань. Вирішуйте самі: вага скаче, настрій гірше нікуди і постійно хочеться їсти, особливо чогось солодкого. Тому фахівці рекомендують жінкам змінювати звичний раціон харчування і приступати до регулярних фізичних навантажень відразу після закінчення місячних.

 

Попередні статті “Битва за стрункість: «груша» або «яблуко»?”

“Витрачати не можна накопичити: відмінності жировідкладення”

“Здорова перевага: норми вмісту жиру в чоловіків і жінок”

“Чому в чоловіків не буває целюліту?”

Читайте далі “Як зайві кілограми впливають на наші гормони? Ефект бумеранга”

Є. Лошкарьова