Чому в чоловіків не буває целюліту

Ще одна з відмінностей між чоловіками і жінками – це целюліт. У чоловіків його дійсно практично не буває.

Навіть при вираженому ожирінні їхня шкіра, як правило, досить гладенька. У той же час у жінок і за нормальної ваги можна побачити таку ненависну «апельсинову кірку».

Спроби пояснити цей факт гормональними відмінностями правдиві лише частково. Вся справа в особливостях будови жирової тканини.

За зовнішнім виглядом вона схожа на стьобану ковдру: по всій площі вона ділиться прошарками пухкої волокнистої сполучної тканини на часточки різних розмірів і форм, а між жировими клітинами у всіх напрямках проходять колагенові волокна. Коли об’єм жирових клітин збільшується, то жирова тканина починає «випирати» між цими перетинками.

Чоловіки ж більш товстошкірі, причому в прямому сенсі. Їх шкіра містить більше колагенових волокон і має дещо іншу будову перетинок сполучної тканини. Крім того, у них, навіть при ожирінні, міститься більша кількість м’язової тканини, а вона набагато щільніша, ніж жирова.

Таким чином, жирова тканина в чоловіків у цілому розташовується компактніше – знизу її підтримують м’язи, а зверху – більш щільна шкіра.

Що це означає на практиці: належність до чоловічої статі – це ніби страховка від целюліту. Жінкам у цьому плані пощастило менше через особливості будови жирової тканини. У боротьбі з «апельсиновою кіркою» жінкам допоможуть силові вправи та заходи, спрямовані на поліпшення стану сполучної тканини і усунення застійних процесів у тканинах. Це – збалансоване харчування, підтримка достатнього водного балансу, всілякі види масажу та інші лімфодренажні процедури. І ніяких жорстких дієт: вони призводять до втрати м’язової маси і погано впливають на стан сполучної тканини, що тільки посилює прояви целюліту.

 

Читайте далі “Стрункість завдяки гормонам: цикл змін”

“Як зайві кілограми впливають на наші гормони? Ефект бумеранга”

“Битва за стрункість: «груша» або «яблуко»?”

“Витрачати не можна накопичити: відмінності жировідкладення”

“Здорова перевага: норми вмісту жиру в чоловіків і жінок”

Є. Лошкарьова