5 найбільших ворогів здоров’я суглобів

Кожна людина хоче зберегти здорові суглоби і завжди, навіть у поважному віці, рухатися вільно і без болю. Щоб здійснити це бажання, слід знати, які фактори негативно впливають на стан опорно-рухового апарату й ушкоджують суглоби.

1. Зайві кілограми та ожиріння.

Загалом 52% дорослих у світі мають зайву вагу чи ожиріння. Усі знають, що зайві кілограми є фактором ризику багатьох захворювань, однак про суглоби згадують при цьому не часто. Водночас саме суглоби – особливо колінні, кульшові, інші суглоби нижніх кінцівок – страждають найбільше, коли їм доводиться “переносити” надмірну вагу. Зважаючи на те, що проблема зайвої ваги зазвичай супроводжує людину багато років, не дивно, що суглоби під її впливом поступово ушкоджуються. У молодому віці дегенерація суглобових хрящів переважно не відчувається, натомість з віком проблеми із суглобами все більше даються взнаки: саме з цієї причини чимало повних людей поважного віку змушені ходити, спираючись на паличку.

2. Травми.

В якому б віці не була перенесена травма суглоба, вона може нагадати про себе в будь-який момент. Навіть дитячі вивихи чи травми зв’язок даються взнаки, коли на суглоби починають діяти несприятливі фактори: остеоартроз (тобто вікові зміни, про які йтиметься далі), зайва вага, запальні захворювання суглобів. Травма суглоба – це будь-який вплив на суглоб, під час якого постраждали його структури: хрящова тканина, кістка в місці прилягання суглобового хряща, порожнина суглоба, що містить синовіальну рідину, а також зв’язки чи сухожилля.

Найчастіше травми суглобів мають професійні спортсмени та люди, які захоплюються активними видами відпочинку.

За деякими даними, 62% спортивних травм стаються під час тренувань. Найбільш травматичними видами активності є баскетбол, футбол, хокей, катання на велосипеді, роликах, лижах, сноуборді, а також стрибання на батуті. Понад 50% всіх спортивних травм – це ураження колінних суглобів. Втім, наприклад, впасти на слизькому тротуарі може й той, хто ніколи не займався спортом. Тому проблема травматизму актуальна практично для всіх.

3. Фізичні навантаження з підйомом ваги.

Людина піднімає велику вагу за двох обставин: або це її робота, або – хобі. Щодо роботи, це найчастіше стосується вантажників, будівельників, спортсменів (наприклад, штангістів чи бодібілдерів). Щодо хобі – йдеться про всіх, хто відвідує тренажерний зал, піднімає штангу, присідає з вагою тощо.

При підйомі важких предметів можуть страждати колінні суглоби, а також суглоби ліктів, плеча, кисті рук. Зверніть увагу: опірно-руховий апарат страждає й у тих, хто займається на біговій доріжці чи велотренажері. Ці види навантажень найбільше впливають на колінні та кульшові суглоби.

4. Вік.

Впливу цього фактору ризику, на жаль, не може уникнути ніхто. Навіть маючи здорові суглоби, кожна людина з часом відчуває обмеження у рухах, може скаржитися на біль у суглобах. Вікові зміни в суглобах призводять до поширеного дегенеративного захворювання – остеоартрозу. Зокрема, в Україні на остеоартроз хворіють 4-5% населення молодого віку. За американськими даними, у віці старше 65 років остеоартроз розвивається у 63-85% населення.

Внаслідок цієї недуги суглобові хрящі стають тоншими, втрачають еластичність, схильні до ламкості, не можуть вбирати достатню кількість синовіальної рідини – речовини, яка зволожує хрящ. Крім того, кількість синовіальної рідини в суглобовій порожнині з віком теж зменшується. Страждають всі суглоби, але найбільше – ті, що переносять підвищене навантаження: колінні, кульшові. Повністю зупинити вікові зміни в суглобах неможливо, але можна їх уповільнити, зокрема, вживаючи добавки, що містять глюкозамін і хондроїтин – вони застосовуються для профілактики ушкоджень суглобів.

5. Дефіцит необхідних речовин.

Хондроїтин і глюкозамін – речовини, які містяться в хрящовій тканині. Вони потрібні для того, щоб хрящ завдяки природним обмінним процесам відновлював свою структуру. Хондроїтин і глюкозамін майже не надходять в організм зі звичайними продуктами харчування, натомість ними чудово забезпечують засоби для доповнення раціону. Ці натуральні діючі речовини мають кілька властивостей, що допомагають дбати про суглоби. Насамперед хондроїтин і глюкозамін використовуються організмом для відновлення хрящів.

По-друге, ці речовини допомагають зменшити больові відчуття в суглобах та зменшити запалення. По-третє, завдяки їм збільшується рухливість суглобів або щонайменше зупиняються процеси зношення суглобів. Додатковим компонентом засобів, які містять глюкозаміноглікани може бути L-цистеїн. L-цистеїн – це , амінокислота, яка має широкий спектр властивостей: сприяє зміцненню імунної системи, підтримує відновні процеси в організмі, допомагає відновленню м’язової тканини. Ця амінокислота сприяє формуванню і відновленню сполучної тканини, зокрема покращує її пружність, тому добре зарекомендувала себе при профілактиці запальних захворюваннях суглобів і пов’язаних з ними болем та обмеженням рухливості.

UA/ART/0119/0003d