Як мрійливість впливає на наш інтелект

Хто з нас не любить інколи політати в хмарах, відпустити свій розум і віддатися мріям? Однак, чи легко вертатись із цього стану і переходити від мрій до розв’язання різноманітних задач? Філіп Пері, опираючись на результати досліджень Технологічного інституту Джорджії розповідає, чому мозок мрійників працює більш продуктивно, ніж мозок тих, хто чужий відволіканню та блуканню розуму, і в чому негативна сторона такої схильності.

По своїй натурі я завжди був мрійником, і я пам’ятаю декількох вчителів, які вказували мені на це; вони раптом гукали мене чи говорили перестати літати в хмарах. Коли мене викликали, я зазвичай відповідав вірно, що ще сильніше дратувало моїх допитливих вчителів, які точили на мене зуб. Мабуть, замість того, щоб наказувати мене, вони повинні були заохочувати таку поведінку. Виявляється, звичка літати в хмарах може бути ознакою великого інтелекту. Крім того, згідно з новим дослідженням, що опублікували в журналі Neuropsychologia, мрійники більш креативні.

Якщо на вас накричать через те, що ви замріялись, можете їм відповісти, що це є наочним доказом ваших розвинутих розумових здібностей, і покажіть матеріали дослідження із Технологічного інституту Джорджії. Також скажіть, що нічого не можете зробити зі своєю особливістю. Бо, за словами Еріка Шумахера, професора психології, мрійникам складно зупинитись і припинити літати в хмарах.

Результати проведенного дослідження мозку 

В згаданому вище дослідженні брали участь 112 добровольців. Вони погодились на МРТ мозку, яке здійснювалось, в той час як учасники експеременту знаходились в стані спокою. Учасники експеременту повинні були на 5 хвилин зосередитись на одній точці. Дослідники хотіли знати, яка мозкова діяльність відбувається, коли хтось знаходиться в стані спокою. Деякі дослідження припускають, що різноманітні мозкові патерни при активності в стані спокою можуть мати зв’язки з різними когнітивними здібностями.

Шумахер та його колеги виявили, що ті учасники, які відволікались та мріяли набирали більше балів по тестах, які вимірювали їх інтелект, виконавчу функцію та креативність. Всім учасникам також дали заповнити анкети, щоб оцінити, як часто вони мріють.

Між тим МРТ показало, що мозок мрійників був більш працездатним (ефективним), ніж мозок тих, хто залишався зосередженим. За словами Шумахера, ефективність означає більшу здатність мислити. Такі люди можуть з більшою ймовірністю помітити, що їх думки блукають при виконанні рутинних задач. 

Шумахер відмічає:

Наше відкриття нагадало мені образ розсіяного професора – геніального, однак який знаходиться у своєму власному світі, та не звертає увагу на навколишню дійсність Чи школярів, які випереджують свій клас в розвитку. Щоб зрозуміти новий матеріал, їх одноліткам може знадобитись 5 хвилин, тоді як вони розуміють його за хвилину, далі перевіряють і віддаються мріям”.

Що далі?

Шумахер та його колеги говорять, що ці висновки відкриють дорогу великій кількості досліджень про мрії, їх значення та вплив на мрійника. Одним із недоліків проведеного ними дослідження була відсутність доказів причинно-наслідкового зв’язку, вони встановили лише кореляцію між мріями та ефективністю роботи мозку. Інша проблема полягала в тому, що розмір вибірки був невеликим (мається на увазі кількість досліджуваних).

В ході деяких інших досліджень було виявлено, що мрійливість прирівнюється до більш низьких балів по академічних тестах чи по розумінню прочитаного. Мрійники також можуть бути менш схильними до аналізу зовнішніх подій, аналізу того, що відбувається. Однак інші дослідження показали, що ті, хто часто мріє, здатні знаходити більш креативні способи розв’язання проблем.

Та як дізнатися, чи ви володієте високоефективним мозком? Подумайте, як часто ви мрієте під час рутинних завдань. Ви літаєте в хмарах під час розмов чи презентацій, а потім вертаєтесь, щоб нічого не пропустити?

Якщо так, то ви можете опинитись серед високоефективних мислителів і забути про вчителів із минулого, які намагалися придушити ваші розвинуті когнітивні здібності.

За матеріалами: https://monocler.ru/chto-mechtatelnost-govorit-o-vashem-intellekte/

Distracted Much? What a Wandering Mind Says About Your Intelligence в журнале «Big Think».