Як напої впливають на організм і що краще пити

Вода рятує від спраги краще за будь-які напої. В якості здорових її замінників, можна розглядати лимонад, узвар і молочну сироватку, в той час як від вживання енергетиків та солодкої газованої води, радимо відмовитись. Про різні напої та їх вплив на людський організм піде мова далі.

Як врятуватись від спраги: детальніше про воду

Вода – це найкращий порятунок від спраги

Чи можна вживати проточну воду із крана?

Можна, але лише за умови, що ви її відстоїте та прокип’ятите, а краще – профільтруєте.
Навіть, якщо ви перевіряли воду із крана в лабораторії і її чистоту від бактерій було підтверджено, вживати її відразу не дозволяється. Причиною цього є те, що у значної частини системи водопостачання, давно уже вийшов термін експлуатації, тому вона не лише транспортує воду, але й забруднює її, зокрема іржею.

Під час відстоювання води шкідливі речовини осідають, в той час як проходження води через фільтри очищує її від дрібних часточок іржі, іонів і т.д. Пам’ятайте, про вчасну заміну фільтрів, це потрібно для того, щоб вони очищували воду, а не навпаки забруднювали її.

Мінеральна вода: кому дозволяється її вживати

Мінеральні води  містять різну кількість кальцію та магнію, в залежності від цього вони мають малу та середню жорсткість мінералізації. Це важливо для людей, які страждають від проблем зі здоров’ям.

Тому для деяких людей мінеральна вода, яка містить магній та кальцій є джерелом корисних іонів, які добре засвоює організм, а для других – збільшує ризик виникнення каменів в нирках.

При наявності у вас проблем із тиском, нирками, процесами травлення чи функціонуванням серцево-судинної системи, необхідно порадитись з лікарем щодо того, яка мінеральна вода по складу і жорсткості вам підходить.

Газована вода як і мінеральна вода без газів добре засвоюється організмом і сприяє відновленню водного балансу. Газована вода може допомогти людям, які страждають від диспепсії та закрепів, а також вона сприяє зменшенню порцій їжі.

Енергетики та солодка газова вода

До складу цих напоїв входить цукор, кофеїн та інші стимулятори, наприклад гуарана, постійне вживання яких псує наше здоров’я.

Варто контролювати розмір порції. Уважно читайте інформацію на етикетці.

Чим можна замінити воду, не нашкодивши організму

Варто зауважити, що вам не обов’язково вживати саму тільки воду. Якщо маєте бажання зробити пиття різноманітним, рекомендуємо приготувати лимонад:

  • Покладіть лимон чи апельсин в морозилку, після чого потрібно натерти на тертку заморожену цедру, а потім залити її кип’ятком.
  • В результаті ви отримаєте освіжаючий смак, вітамін С, бета-каротини, клітковину та ефірну олію лімонен.
  • Додавайте до лимонаду м’яту, тертий імбир, корицю, лаванду, цвіт бузини та т.д.

Якщо є бажання, лимон в лимонаді можна замінити будь-якими ягодами. Для цього розтовчіть їх у воді, після чого доведіть до кипіння, щоб напій швидко не скис.

Узвар із сухофруктів є хорошим джерелом мікроелементів і замінником солодких напоїв, однак не варто в нього додавати цукор, бо його достатньо в самих фруктах.

 

Джерело: https://moz.gov.ua/article/health/jak-rizni-napoi-vplivajut-na-organizm-i-scho-krasche-piti

Приєднуйтеся до нас у Facebook