Чи потрібно чистити організм соками

Серед порад по здоров’ю печінки, які ми зустрічаємо в мережі інтернет є наступні: пити гепатопротектори, сидіти на «детоксах» чи регулярно споживати мінеральну воду. Таким чином, стверджується, можна допомогти печінці очиститись від шлаків та токсинів, які в ній накопичились. Однак, це не зовсім відповідає дійсності. Чому соки не можуть допомогти почистити печінку, а гепатопротектори – не мають особливої дії, піде мова далі.

Важкі метали та антибіотики не поглинаються клітинами печінки

Печінка виконує дуже важливі функції в організмі людини:

  • саме тут відбувається процес утворення білків крові та розпаду гемоглобіну
  • печінка утворює жовч та зберігає вітаміни
  • тут проходить процес утворення та розпаду жирів
  • печінка знешкоджує шкідливі складові ліків, стероїдних гормонів та алкоголю

Усе те, що було зруйноване тут, далі потрапляє в жовчний міхур, кишківник і потім виводиться з організму. Варто зауважити, що печінка не накопичує в собі складові важких металів або антибіотиків, які при приймаємо. Це ж саме відноситься і до тварин, печінка яких є безпечною для споживання.

Для того, щоб знешкодити різноманітні сполуки печінка використовує декілька ферментів, які відіграють роль розчинників та окислювачів. Таким чином, і працює «детокс», який ми часто бачимо в рекламі.

Соки чи гепатопротектори не можуть знешкодити токсини в нашому організмі

Варто зауважити, що ні споживання соків чи пігулок не може допомогти знешкодити токсини в людському організмові. Це під силу лише ферментам печінки та інших органів, однак не гепатопротекторам.

Клінічна ефективність ліків, які виготовляють на основі сілібіну, чи екстракту розторопші плямистої навіть не доведена. Дослідження вказують на те, що люди з ураженою печінкою гепатитом В або С, які приймали чи не приймали такі ліки, отримували однакові печінкові аналізи, та їх смертність була на однаковому рівні.

Багатьом знайомі добавки з вмістом глутаміну, який бере участь у процесі, який ми називаємо «детоксом», однак нейтралізують «шлаки» насамперед ферменти, а не різного роду добавки.

Деякі біологічно-активні добавки потенційно несуть загрозу печінці, бо є гепатотоксичними. До них відносять екстракти зеленого чаю, омели, звіробою, чистотілу та гербалайф.

Такі добавки містять велику концентрацію активної речовини, аніж звичайний зелений чай та звіробій які є корисними для організму.

Як правильно допомагати своїй печінці

Активуйте ферменти

Це ви можете зробити, якщо будете вживати такі продукти, як капусту броколі, червоний перець, спеції, зелений чай, цибулю та часник.  Складовими капусти та цибулі є сірковмісні сполуки, які утворюються в нашому організмові, глутатіон, що необхідний для знешкодження певних сполук. Пацієнти, яким призначена хіміотерапія, не повинні займатись самолікуванням та «активувати» системи знешкодження, бо це прискорює процес руйнації ліків.

Приймати ліки необхідно у рекомендованих дозах та лише тоді, коли вони призначені лікарем

Ліки можуть стати причиною виникнення проблем з печінкою, однак частіше це актуально для людей, які старше 50 років та мають ожиріння, або у тих які страждають від хронічної хвороби печінки, якщо вони раніше хворіли на гепатит С. Тому вони вимушені приймати багато ліків, це стосується і тих людей, які проходять лікування проти туберкульозу. Варто зауважити, що такі ліки проти туберкульозу як ізоніазид, піразинамід та ріфампіцин мають гепатотоксичну дію і здатні значною мірою уразити печінку. Тому лікар повинен обережно підбирати дозування таких препаратів, або замінити з них ті, які є найбільш шкідливими.

Відстежуйте свій раціон харчування

Споживайте менше алкоголю та відмовтесь від солодкої газованої води, обмежте у своєму раціоні смажену та жирну їжу до мінімуму. Однак, не варто повністю виключати жири з щоденного раціону, бо таким чином, ви не стимулюєте організм виділяти жовч, а йому необхідно це робити на постійній основі.

Овочі, фрукти, насіння та зелень мають складати основу вашого раціону.
В рослинній їжі знаходяться вітаміни, клітковина та антиоксиданті, які разом з печінкою ведуть боротьбу з вільними радикалами, високим холестерином та ожирінням.

Кава – гепатопротектор, який діє

Однак потрібно пити натуральну каву, а не екстракти на її основі. Складові речовини кави стоять на захисті печінки від злоякісного переродження., також вони зменшують ризик захворіти на рак печінки у людей, які перенесли гепатит.  І найголовніше, ведіть здоровий спосіб життя, бо це найкраще впливає на стан вашої печінки.

Джерело: https://moz.gov.ua/article/health/chomu-ne-varto-chistiti-pechinku-sokami-i-zahischati-gepaprotektorami

 

Приєднуйтеся до нас у Facebook 

 

Читайте також:

Як напої впливають на організм і що краще пити 

Правила харчування у спеку