Як вберегти психічне здоров’я молоді

Життя сучасної молоді часто сповнено постійними стресами та проблемами. Це стосується як особистого життя, так і в навколишнього світу. Інколи не реагувати на стресові ситуації здається просто неможливо. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) визначає, що близько половини всіх проблем з психікою фіксуються у віці до 14 років. Однак, частіше за все вони діагностуються з затримкою, тому їх вчасно мало хто лікує, що спричиняє негативні наслідки.

Перед молодими людьми часто ставиться багато завдань, серед них питання самореалізації та самоідентифікації, боротьби з певним психічним розладом. Крім того на них негативно впливають такі чинники, як:

  • залякування
  • самогубство
  • наслідки травм
  • гендерна дискримінація
  • фізичне та психоемоційне насильство зі сторони дорослих чи однолітків

Складнощі, з якими мають справи підлітки

Зростання підлітків в умовах посиленого стресу, частіше за все, передує виникненню у них проблем з психічним здоров’ям, які супроводжують їх протягом життя. Тому онлайн технології мають не лише очевидні переваги, але й виконують роль інформаційної лавини, яка занурює свідомість покоління, що підростає, у віртуальний смітник. Таким чином породжується відчуття невизначеності та розгубленості у незрілій і вразливій психіці молодих людей.

Згідно зі статистикою приблизно 92% підлітків у віці 13-14 років щодня відвідують Інтернет. На сьогодні, особливою увагою молоді користуються соціальні мережі, де молоді люди знаходять не лише спілкування й розваги, а також нерідко стають об’єктами залякування та шантажу. Таке явище отримало назву кібернетизму. Його проявом є загрозливі та агресивні електронні листи, тексти та повідомлення в мережі, особисті світлини, які публікують в інтернеті, для того щоб перетворити певну особу на об’єкт кіберзнущань. Наукові дослідження свідчать, що на сьогодні одна із 5 дівчат отримує залякування через інтернет, в той час як один із 10 хлопчиків підпадає під кіберцькування в мережі.

Саме насильство та залякування є одними з найвагоміших негативних факторів, які зустрічаються, як серед молоді, так і серед зрілих людей. На сьогодні – це глобальна проблема, яка негативно впливає не лише на самооцінку, а й суттєво шкодить фізичному та психічному здоров’ю людини.

Бажання отримати «ідеальну фігуру» та наслідувати спосіб життя світських левиць, провокує розлади харчової поведінки, а саме булімію, анорексію, а також компульсивне переїдання. Така поведінка становить реальну загрозу життю молодому поколінню, бо є причиною дуже високого рівня смертності серед різних психічних захворювань. На сьогодні, кожні 62 хвилини вмирає одна людина через тяжкі наслідки розладів харчової поведінки.

Самогубство є другою за значущістю причиною високої смертності людей віком від 15 до 29 років. Кожен рік близько 800 тис. осіб покидає життя через суїцидальні дії. Згідно зі статистикою 51% молодих людей у віці від 12 до 24 років задумувались про самогубство, а 30% відсотків хоча б раз за своє життя намагались заподіяти собі шкоди.
Найчастіше вчиняють самогубство самі уразливі групи, які відчувають на собі дискримінацію, серед них можна виділити біженців, мігрантів, геїв, лесбійок, бісексуалів, транссексуалів та інтерсексуалів. Кількість самогубств у країнах з низьким та середнім рівнем доходів складає 78%.

Уважне ставлення до людей, які нас оточують може попередити їх суїцидальну поведінку. При виявленні у рідних чи знайомих схильності до самогубства, потрібно вчасно їм запропонувати відповідну кваліфіковану допомогу. Таким чином, можна зберегти їм життя і допомогти розв’язати проблеми з психічним здоров’ям.

Серед оновних ознак суїцидальних тенденцій потрібно виділити

  • сказані вголос фрази або думки щодо бажання вбити себе чи померти
  • розмови про втрату сенсу життя, про відчуття внутрішньої порожнечі та безнадії
  • планування заподіяти собі шкоду та визначення способу як це зробити (купівля медикаментозних засобів з цією метою, або вогнепальної зброї)
  • розмови про відчуття провини та сорому чи нестерпний біль, він може бути емоційним чи фізичним
  • думки та фрази, які свідчать про власну безнадійність, та відчуття себе тягарем для інших, відсутність віри та надії на щастя та успіх
  • зловживання алкогольними напоями та наркотиками
  • озвучене бажання наказати когось, ціною власного життя
  • різкі зміни настрою, думки про сенс життя та власну нікчемність
  • нестримне бажання займатись екстремальними захопленнями
  • відчуження від друзів та рідних

Наявність депресії та інших хронічних розладів, хронічного болю, попередня спроба самогубства, зловживання психоактивними речовинами, насильство в сім’ї – збільшують ризик вчинення суїцидальних дій.

Як попередити

  1. зменшити вільний доступ до засобів за допомогою, яких можна вчинити самогубство (вогнепальної зброї, пестицидів і медикаментозних препаратів)
  2. поширити інформацію щодо гарячих ліній психологічної допомоги, у разі виникнення кризових станів різних категорій населення
  3. належно регулювати алкогольну політику, щоб зменшити шкідливий вплив алкоголю на здоров’я людей
  4. навчати ранньої ідентифікації, лікування та догляду за людьми, які мають розлади психічного та психологічного характеру, хронічний біль та гострі емоційні страждання
  5. забезпечити догляд за особами, які вже вчиняли спроби самогубства і створити їм відповідну підтримку серед громадськості
  6. навчити працівників медичних закладів оцінювати та скеровувати суїцидальну поведінку

Психічні розлади молодих людей 

  • депресія
  • біполярний афективний розлад
  • шизофренія 

Лише своєчасна кваліфікована допомога лікаря-психіатра може дати гарантії довготривалої ремісії та повної соціальної адаптації хворого. Варто пам’ятати, що підліткова депресія являється серйозним та виснажливим розладом настрою, який спричиняє зміни способу життя, звичок та когнітивних функцій.

Симтоми, що насторожують

  • Батьки, вчителі та вихователі мають бути уважними до стану дітей, і в разі необхідності  звертатись за допомогою фахівців. 
  • роздратування, розчарування та гнів, а не смуток, свідчать про наявність проблем з психічним здоров’ям у дітей. Вони можуть проявляти  злість, ворожість, розчарування та схильність до серйозних агресивних спалахів
  • оловний біль чи біль у животі або в грудній клітці, якщо медичний огляд не виявляє фізичних причин його виникнення
  • надзвичайна вразливість підлітка до критики, відчуття ним власної нікчемності
  • бажання ізолюватись від оточення, втечі із дому, розрив стосунків з друзями