Як високий рівень цукру в крові впливає на організм

На перший погляд ознаки високого рівня цукру, або глюкози у крові можуть бути ледь помітними. Та з часом це може мати серйозний вплив на здоров’я, якщо не  вживати жодних заходів. Адже цукор – це паливо, яке насичує клітини всього організму.

Його рівень знижується та підвищується природним чином, залежно від того, що їсти, скільки й коли саме. Але іноді клітини перестають поглинати глюкозу, внаслідок чого відбувається накопичення цукру в крові. Це може негативно впливати на нервову систему, судини й органи, створюючи передумови для небезпечних ускладнень.

Цукор у нормі зазвичай становить 60-140 мг/дл. Визначення показника глікованого гемоглобіну дозволяє дізнатися середній рівень цукру в крові за попередні три місяці.

Нормальне його значення < 5,7% для людей, що не страждають на цукровий діабет (ЦД)

Про наявність хвороби може свідчити надлишок глюкози у крові або гіперглікемія. В осіб із цукровим діабетом 1-го типу не виробляється інсулін, необхідний для доставки цукру в клітини.

Розвиток цукрового діабету 2-го типу означає, що організм не використовує цей гормон належним чином, тобто його буває надто багато чи мало.

Часто можна навіть не здогадуватися про наявний високий рівень цукру, адже він не супроводжується очевидними змінами самопочуття, принаймні спочатку. Тому потрібно регулярно перевіряти цей показник, особливо в осіб групи високого ризику ЦД. Це люди з надмірною вагою, малорухомим способом життя, високим артеріальним тиском або сімейним анамнезом ЦД. Розглянемо основні симптоми й наслідки збільшення цукру в крові.

Спрага та часті позиви до сечовипускання

Коли у крові занадто багато глюкози, організм намагається його позбутися. Надлишок цукру потрапляє до сечі, витягуючи воду з тіла. Це призводить до частого, надмірного сечовипускання та появи спраги, адже організм зневоднений. Дехто відчуває сильний голод або ж раптово втрачає вагу.

Постійна втомлюваність

Якщо клітини не отримують глюкозу, що є джерелом енергії, наслідком може бути відчуття постійної втомлюваності. Через підвищений рівень цукру кров стає густішою, і серце має працювати інтенсивніше. Як результат, доставляючи поживні речовини до клітин, вона рухається більш повільно. Крім того, при надмірному сечовипусканні «енергія» разом із цукром буквально вимиваються з організму. Також це призводить до частих прокидань уночі та, відповідно, поганого сну.

Порушення зору

Із часом через високий рівень цукру в крові можуть виникнути проблеми із зором. Однією з уражених областей є дрібні кровоносні судини в сітківці. При незначному зростанні вмісту глюкози спостерігається помутніння в очах, яке при нормалізації показника знов стає як раніше. Але якщо його не контролювати, може розвинутися патологія судин, що зумовлює зниження центрального та периферичного зору.

Біль у кінцівках

Оніміння та поколювання в руках і ногах, або периферична невропатія може бути ознакою високого рівня цукру в крові, оскільки першими страждають кінці найдовших нервових волокон в організмі. Пошкодження нервів у кінцівках нерідко спричиняє появу як відчуття печіння, поколювання, так і гострого болю.

Інфекція ніг

Через високий рівень глюкози чутливість у ногах може знижуватися, а рана нагнивати. Будь-яка, навіть незначна, травма – врослий ніготь чи мозоль, може перетворитися на значну проблему.

Негативний вплив на сексуальне життя

Зниження лібідо, труднощі з ерекцією або оргазмом можуть сигналізувати про те, що цукру в крові забагато. Це негативно впливає на нерви і судини, через що чоловіки можуть мати еректильну дисфункцію або проблеми з ретроградною еякуляцією. У жінок ймовірні сухість піхви, болісні відчуття під час сексу або зниження чутливості геніталій.

Проблеми з кишечником

Нервові волокна, які контролюють функції організму, як-то травлення, також страждають при підвищенні рівня цукру. Серед можливих проблем закреп, діарея тощо. Також вірогідний розвиток гастропарезу – стану, коли їжа затримується у шлунку, наслідком чого є нудота, блювання, здуття живота, біль.

Шкода для нирок

У нирках розташовані дрібні судини, які фільтрують відходи із крові. При надвисокому рівні цукру система фільтрації по суті має працювати понаднормово. З часом фільтри «зношуються», і нирки не функціонують належним чином. Підвищений рівень білка в сечі є однією з перших ознак появи проблеми. Контроль глюкози у крові й артеріального тиску може зберегти нормальне функціонування нирок.

Серце і мозок у небезпеці

Люди із ЦД знаходяться у групі ризику розвитку інсульту та інфаркту, навіть якщо мають нормальний рівень артеріального тиску, холестерину тощо. Вчені виявили, що при жорсткому контролі глюкози можна знизити вірогідність серцевих захворювань і летальних наслідків при ЦД.

Погіршення пам’яті

Пошкодження судин при зависокому рівні глюкози у крові може впливати і на мозок. В осіб із ЦД бувають проблеми з мисленням, пам’яттю і навіть розвивається хвороба Альцгеймера. Проте мозок людей без ЦД також може страждати. Відомо, що за надмірного вмісту цукру гіпокамп, що відповідає за пам’ять, зменшується. З часом, якщо цей показник не контролювати, поганий кровообіг може призвести до виникнення інсультів та атрофії мозку.

Проблеми в ротовій порожнині

Надмірний цукор у слині живить бактерії в роті, лишаючи наліт на зубах. Деякі його види спричиняють руйнування зубів, інші – несвіже дихання. Згодом можуть виникнути кровотеча й болючість ясен, сухість у роті та тріщини на губах. Високий рівень глюкози може призвести до розвитку кандидозу, або молочниці у роті – грибкової інфекції, що супроводжується виникненням болючих білих або червоних плям на яснах, язику, щоках тощо.

Інфекції сечовивідних шляхів

Люди із ЦД мають вищий ризик появи проблем із сечовим міхуром. При надмірному вмісту глюкози уражаються нерви, що контролюють функцію сечового міхура. Як наслідок, можуть розвинутися його гіперактивність, утруднення контролю м’язів сфінктера, які відповідають за утримання та вивільнення сечі.

Страждає шкіра

Від високого рівня цукрі може страждати і шкіра. Адже організм втрачає рідину, шкіра стає сухою, лущиться і свербить. Такі проблеми можуть бути першими ознаками ЦД. Також вірогідне виникнення дріжджоподібної грибкової інфекції, зокрема у жінок, під грудьми і в області геніталій.

Тож якщо контролювати рівень глюкози у крові в межах норми, можна запобігти розвитку проблем зі здоров’ям, зокрема ЦД. У разі підтвердження хвороби важливо вчасно розпочати лікування для уникнення ускладнень.

 

За матеріалами www.health.com