Збираймо смачний урожай!

Розпочався тиждень жнив, який має християнське коріння. Починають святкувати з останнього тижня серпня і до останнього тижня вересня. У різних містах підготовку святкувань та самі заходи переважно організовують місцеві церкви. Цього року свято Жнив припало на 31 серпня.

Здавна Свято жнив позначає кінець сільськогосподарського року. Звичайно, на цей момент зібрані ще далеко не всі плоди, які дає нам природа, але основний врожай – про які б культури не йшлося – вже зібраний.

Мірилом щедрості врожаю заведено вважати пшеницю.

Цього року Україна зібрала найвищий за всю свою історію врожай цієї злакової культури. Її вирощують на території нашої країни з IV-III тисячоліть до нашої ери. Археологам навіть відомо, які саме сорти пшениці росли на наших теренах: до середньовіччя це були двозернянка-полба і рідше однозернянка, ще рідше – спельта. За ранньої княжої доби на території України почали активніше вирощувати жито. А у ХІХ столітті пшениця знову стала головною вітчизняною зерновою культурою. Нині у нас вирощують пшеницю звичайну (це так звані м’які сорти пшениці), трохи менше на наших полях твердої пшениці. Як і за давнини, в господарствах вирощують також полбу і спельту. Усі вони в різних кількостях та пропорціях використовуються для випікання хлібу та кондитерських виробів, виробництва вермішелі, спагетті, різноманітних борошняних ріжків й безлічі інших продуктів.

Для врожайності пшениці принципово важливими є якість ґрунтів та погодні умови. Найбільше їй до вподоби чорноземи, пшениця також добре росте на сірих лісових ґрунтах та каштанових. Інші види ґрунту потребують застосування великої кількості добрив. На піщаних та глинистих ґрунтах пшениця росте погано.

Є й чимало інших культур, які успішно вирощуються на теренах України. Не ростуть у нас хіба що цитрусові та інші екзотичні плоди. Але всього іншого – вдосталь. Саме за щедрий врожай цього дня, у Свято жнив, люди дякують природі. І… продовжують збирати врожай. Адже будь-який городник знає: навіть у вересні власне господарство дає чимало корисних смаколиків.

 

Також читайте “Клітковина знижує засвоєння жиру”

“Більше клітковини – менше захворювань серця”