Емпатія – важливий елемент соціальної поведінки

Емпатія – це почуття співпереживання іншій людині, є ключовим елементом соціальної поведінки.

Але ще досі не досліджені складні нейронні взаємозв’язки, що лежать в її основі. Існує гіпотеза, що ті самі ділянки мозку, що дозволяють людям відчувати біль у своїх власних тілах, можуть активуватися, коли ми співчуваємо болю інших.

Щоб перевірити цю гіпотезу, дослідники порівняли активність мозку людей, які спочатку безпосередньо відчували помірну біль (в результаті дії тепла, ударів чи тиску), а потім розглядали зображення рук або ніг із пораненнями. Коли учасники дослідження переглядали зображення, їх просили спробувати уявити собі, що ці травми відбулися з їх власними тілами.

Було виявлено, що здатність розуміти і співпереживати чужому болю грунтується на когнітивних, а не сенсорних, нейронних процесах.

Згідно з результатами проведеного дослідження, емпатія — не є інстинктивною та автоматичною. “Це процес, коли ви свідомо ставите себе на місце іншої людини,” – сказав Тор Вагер, провідний автор дослідження, директор лабораторії когнітивної і афективної психофізіології та професор психології та неврології.

Отримані результати свідчать про те, що процеси, які відбуваються в головному мозку під час спостереження за кимось, хто відчуває біль, неврологічно відрізняються від переживання фізичного болю власним тілом.

Отримані результати можуть відкрити нові можливості для дослідження областей мозку, залучених у процес емпатії, а також для вивчення факторів, які впливають на здатність ставати на місце іншого і, можливо, ми зрештою навчимося покращувати цю здатність.