Що призводить до появи «пивного животика»

Так званий “пивний животик” – є достатньо розповсюдженою проблемою в нашому суспільстві, особливо серед чоловіків. У цій статті ми розкажемо, що ви можете зробити, щоб позбавитися ненависного «пивного животика» і чому жир саме цього типу є надзвичайно небезпечним для здоров’я?

Що призводить до появи «пивного животика»?

Всупереч своїй назві, появу «пивного животика» зовсім не обов’язково спричиняє надмірне вживання пива, хоча це, безумовно, також може бути однією з причин.

Появу випираючого живота може спричинити вживання калорій, кількість яких перевищує потребу вашого організму, незалежно від джерела цих калорій. Однак існують дані про зв’язок між вживанням алкоголю та жиром в області живота, оскільки коли ми багато випиваємо, то наш організм в першу чергу метаболізує алкоголь, а не утворений жир.  

До того ж алкогольні напої зазвичай є дуже калорійними і є джерелом зайвих калорій. Також відомо, що під впливом алкоголю людина схильна більше їсти, забуваючи про засади здорового харчування, – все це також сприяє отриманню надмірної кількості калорій, а отже – збільшенню ваги.

Коли ми отримуємо більше калорій, ніж спалюємо – в організмі відкладається жир. І якщо у жінок цей жир розподіляється більш рівномірно по всьому тілу, то у чоловіків він зазвичай концентрується в районі живота, хоча це певною мірою залежить від генетики.

З віком рівень гормонів знижується, і ми стаємо менш активними, що також сприяє накопиченню жиру в животі у процесі старіння.

 

Чому мати «пивний животик» шкідливо для здоров’я?

Не беручи до уваги зовнішню непривабливість «пивного животика», існує також велика кількість ризиків для здоров’я, пов’язаних з накопиченням жиру в області живота.

Дані досліджень пов’язують велику частку жиру в області живота і високий показник окружності талії з підвищеним ризиком розвитку цукрового діабету 2 типу, захворювань серця і високого артеріального тиску.

Окружність талії більше ніж 88 см у жінок і 102 см у чоловіків пов’язана з підвищеним ризиком захворюваності і смертності.

 

Як позбавитися «пивного животика»?

На жаль, від «пивного животика» не існує магічних ліків. Немає спеціальних вправ, спрямованих на боротьбу з жиром саме в цій області, а вправи для м’язів черевного преса, такі як скручування, лише зміцнять черевні м’язи, але не зменшать кількість жиру в цій області.

Ефективний спосіб зменшити окружність талії – це збільшити рівень фізичної активності, щоб спалювалося більше енергії, або менше вживати калорій, а в ідеалі – поєднати обидві стратегії.

 

Способи зменшення кількості калорій

1. Обмежте вживання алкоголю

Якщо ви вживаєте алкоголь, цей спосіб може стати в нагоді, і ви легко зможете розпрощатися з надмірною кількістю калорій, а отже і зменшити обсяг «пивного животика». Якщо повністю відмовитися від алкоголю є для вас надто складним завданням, намагайтеся надавати перевагу менш калорійним алкогольним напоям, таким як вино.  

2. Обирайте продукти з низьким вмістом калорій

Надаючи перевагу низькокалорійним продуктам, ви сприяєте зниженню загальної енергії, яку ви отримуєте з їжею. Овочі та фрукти підходять для цього ідеально, і до того ж вони є надзвичайно поживними.

Намагайтеся половину своєї тарілки заповнювати овочами при кожному прийомі їжі, а фрукти – чудовий вибір для легкого перекусу протягом дня.

3. Уникайте напоїв з високим вмістом калорій

Окрім алкоголю, існує безліч інших напоїв, які можуть робити свій внесок у загальну кількість споживаної енергії, при чому ви цього навіть не помічаєте, оскільки людям притаманно менше усвідомлювати кількість калорій в тому, що ми п’ємо, на відміну від того, що ми їмо.

Надавайте перевагу воді і трав’яному чаю, оскільки це найкращий спосіб втамувати спрагу із мінімальною кількістю калорій.

4. Зменшіть розмір порцій

Надмірно великі розміри порцій – є поширеним джерелом зайвих калорій, які можуть призвести до збільшення ваги. Щоб уникнути цього, визначте оптимальний розмір порції відповідно до даних про харчову цінність продуктів, щоб контролювати кількість калорій, які ви вживаєте.

Використання невеликих за розміром тарілок може також стати у нагоді. Коли ви їсте не вдома – поділіться своїм замовленням із другом або обирайте закуску як основну страву, оскільки ресторанні страви зазвичай дуже великі. 

5. Уникайте продуктів з високим вмістом цукру та жирів

Цукор та жири – це зайві калорії і зменшивши їхню кількість ви зменшите кількість калорій, які ви отримуєте протягом дня.

Особливої уваги заслуговують продукти з високим вмістом цукру та шкідливих жирів, які не мають жодної харчової цінності. Слід за можливості уникати споживання випічки, тортів, цукерок та смаженої їжі.

Відмова від вживання надмірної кількості напівфабрикатів – є також дієвим способом знизити кількість вживаного цукру та жирів, оскільки такі продукти часто містять ці інгредієнти для кращого смаку та довшого строку зберігання.

 

Також читайте “Життя може бути солодким, якщо воно активне!”

“Монодієти – харчовий мінімалізм заради схуднення”

“Цукор ≠ Цукровий діабет”

“Що ми знаємо про мінеральні води?”

“Продукти для підвищення потенції”