8 міфів про видалення родимок

Міф 1: «Родимки – мітки долі».

Читав на одному порталі, що родимки розташовуються на тілі в біоактивних точках, що родимки – це фільтри, які регулюють енергетичний і інформаційний обмін людини з космосом. Чим більше їх, тим краще, адже вони блокують негативну енергетику. Тобто, якщо ви видалите родимки, то станете уразливими і погано захищеним від поганої  енергетики.

Що ж, ніякого логічного пояснення цьому немає. Є родимки, які можуть переродитися в рак шкіри і вже Вам вирішувати: видалити злоякісне новоутворення, яке може дати метастази у інші органи чи вірити у міфи.

Міф 2: Видалення родимок небезпечно для життя.

Ми чули випадки, коли люди говорили про те, що їх знайомий видалив родимку і через деякий час помер. Що ж, швидше за все людина видалила вже не просто родимку, а меланому – злоякісну пухлину шкіри, причому на пізній стадії. Рак шкіри здається безпечним і ніхто не може подумати, що маленька плямка на тілі може привести до летального результату. Але меланома – один з найагресивніших видів раку, швидко розвивається, дає метастази в усі органи. Тому, важливо вчасно продіагностувати і видалити, так як позитивний результат на 3-4 стадії меланоми важко очікувати.

Міф 3: Лазерне видалення родимок – це опромінення.

Таку думку ми чули не тільки від пацієнтів, але і від колег лікарів. Існує думка, що лазер – це радіація або опромінення, але так можуть міркувати люди, які не розібралися в фізиці і типі лазера. Так що ж таке лазер? Це той же самий скальпель, тільки безконтактний і багатофункціональний. Під впливом високої температури лазерний промінь пошарово випаровує і висікає тканини, і ще й коагулює судини, що сприяє швидкому і стерильному загоєнню рани. Лазеротерапія – це безконтактний метод видалення.

Міф 4: Родимку можна видалити в домашніх умовах.

В наш час є хімічні засоби, які продаються в аптеці для видалення родимок. Вони позиціонують себе як настоянки на основі чистотілу і люди вважають їх безпечними. Але насправді, це суміш сильних кислот, які випалюють новоутворення. Глибину проникнення кислоти проконтролювати складно і тут дві крайності: ви або видалите не до кінця, або ви видалите надто глибоко – і в підсумку буде виражений рубець.

Міф 5: Чим більше родимка, тим вона небезпечніша.

Існує думка, що великі опуклі родимки небезпечні. Але не все так просто. Найнебезпечніші родимки плоскі, темні, неоднорідні за кольором, з нерівними краями  більше 0,6 см. Саме так виглядає меланома. Навпаки великі родимки, з яких росте волосся, найчастіше безпечні.

Міф 6: Після лазерного видалення родимку  не можна відправити на патогістологічне дослідження.

Багато лікарів стверджують, що лазер спалює тканину новоутворення і відправити на гістологію неможливо. Що ж, ми кожен день видаляємо новоутворення лазером і відправляємо їх на патогістологічне дослідження. Лазер – це то той же скальпель, тільки у нього більше можливостей. Якщо провести аналогію, то є залізний меч, а є лазерний.

Міф 7: Видаляють тільки небезпечні родимки.

Так, родимки, які схильні до злоякісного переродження, видаляти потрібно обов’язково. Але є й інші причини, за якими пацієнти звертаються до нас: родимки часто зачіпають і травмують, родимка знаходиться в місцях тертя (під лінією бюстгальтера, під ланцюжком, під лінією пояса штанів). Також одна з найчастіших причин – неестетичний вигляд новоутворення. Зазвичай це епідермальні і внутрішньодермальні    невуси на обличчі або великі бородавчасті невуси на відкритих частинах тіла.

Міф 8: Пошкодження родимки провокує рак шкіри.

Через недостовірну інформацію в Інтернеті люди відразу панікують при пошкодженні родимки. Бували випадки, коли до нас зверталися з самого ранку в паніці, бо до крові травмували родимку. Так, це привід звернутися до фахівця, щоб акуратно грамотно видалити новоутворення, схильне до травматизації і відправити на гістологію. Саме ж ушкодження не спровокує одразу рак шкіри.
Міфів і упереджень щодо родимок багато, також багато «диванних лікарів», які ставлять в Інтернеті діагнози. Я раджу знайти спеціалізовану клініку і звернутися до лікаря за консультацією, почитати відгуки про лікаря і тоді приймати рішення. І не видаляти родимки дома, в салоні краси чи в перукарні, тому що це не жарти.

Лисецький Андрій Вікторович

Лікар вищої категорії

Дерматоонколог-дерматовенеролог

Головний лікар Клінічної академії лазерної медицини (CALM)