Як захистити шкіру від сонця

захист шкіри від сонця

Особи зі світлою шкірою, рудим або білим волоссям, яким майже протипоказано засмагати, дуже підвержені сонячним опікам. Вони повинні навчитися захищатися від сонячного опромінення, тому що їхня шкіра найменше від усіх захищена від сонячних променів. Також слід бути обережними світлошкірим людям, у яких велика кількість пігментних плям на шкірі. Ці особи мають перебувати під прискіпливим медичним наглядом.

Характеристика фотозахисних засобів

Перші фотозахисні препарати з’явилися в 1928 р. у вигляді бензилсаліцилату та бензилциннамату (безколірна речовина з бальзамічним запахом, що захищає від сонячних променів і використовується як фіксатор запаху у виробництві мильних та миючих засобів). Значного поширення вже після Другої світової війни набула параамінобензойна кислота (вітамін B10, який міститься в таких продуктах: картопля, молоко, овочі, яйця, дріжджі сухі пивні, та сприяє утворенню засмаги), яка тоді ж була запатентована. Згодом у фотозахисні засоби почали додавати бензофенон (поглинає сонячні промені, використовується як фіксатор запаху в парфумерії та виробництві косметики).

Фотозахисні фільтри захищають переважно від УФ-B-променів та частково від УФ-A-променів.

Ступінь захисту від УФ-В-променів фотозахисного засобу визначається сонцезахисним фактором (на упаковці зазвичай можна побачити таку позначку – sun protective factor, SPF).

Сонцезахисний фактор SPF має кілька ступенів захисту:

SPF 2–6 – низький захист
SPF 8–12 – середній захист
SPF 15–25 – високий захист
SPF 30–50 – дуже високий
SPF 50+ – ультрависокий захист

Рекомендується наносити сонцезахисний засіб для отримання оптимального ефекту не менше ніж 2 мг на 1 квадратний сантиметр шкіри, також рекомендується повторне нанесення кожні 2–3 години у зв’язку з можливістю розпаду під дією сонця.

Ніхто вже не має сумнівів, що шкіру слід захищати від вільних радикалів та агресивного впливу УФ-А-променів та УФ-В-променів. Тому антиоксиданти стали одним з найпопулярніших інгредієнтів у косметиці, зокрема сонцезахисній.

Але не кожний крем з антиоксидантами дійсно захищає шкіру від агресивної та руйнівної дії вільних радикалів. Комбінація натуральних компонентів, в яких різні антиоксиданти поновлюють активність один одного та зберігають свою стабільну антиокислювальну функцію, – це прерогатива досконалості живої природи.

Також особам зі світлою шкірою треба твердо запам’ятати, що засмага не захищає клітини їхньої шкіри від ураження, тому що меланін шкіри людей європеоїдної раси є не дуже надійним УФ-фільтром. Сонце для білих людей – постійно діючий шкідливий чинник, який призводить до передчасного старіння шкіри та хвороб. Темна шкіра містить більш активні клітини, що виробляють меланін, а меланін надійно захищає клітини від УФ-опромінення.

Підготовлено кандидатом медичних наук,
доцентом кафедри дерматовенерології
НМАПО ім. П.Л. Шупика Е.О. Мурзіною

 

 

Також читайте “Cонячне світло знижує артеріальний тиск”

“Як підготуватись до пляжного сезону?”

“Як уберегтися від руйнівної дії сонячних променів?”