Анімалотерапія: мадагаскарський тарган

Як будь-який інший вид лікування, зоотерапія не може похвалитися своєю абсолютною безпекою.

Очевидно, що цей метод, якщо і не зцілює від важких недуг, то в будь-якому разі приносить радість. Разом з тим зоотерапія має свої слабкі сторони, тому що за численними даними літератури «протипоказана людям з алергією на шерсть тварин».

Ось так, на чаші терезів опинилися дані останніх зарубіжних досліджень, в яких експериментально доведено, що власники кішок і собак живуть у середньому на 4–5 років довше, ніж інша частина людства, а в умовах глобальної демографічної кризи – це дуже суттєво. Зоотерапія також допомагає зміцнити сім’ю і просто приносить радість в життя будь-якої людини одночасно з побоюванням: «обережно – алергія

Що про це відомо?

  1. Алергія може бути на будь-яку тварину: кішку, собаку, корм для рибок.
  2. Алергію можуть спричинити шерсть, лупа, пір’я, слина, а також сеча і екскременти собак, кішок, коней та інших тварин.
  3. Алергічні реакції на тварин найбільш гостро проявляються у формі алергічного нежитю і кон’юнктивіту, іноді бронхіальної астми.
  4. Основними симптомами алергії на тварин є: закладеність носа, виділення з носа, чхання; свербіж та почервоніння очей, сльозотеча; свистячі хрипи у грудній клітці, сухий кашель; утруднення дихання (задишка, ядуха); шкірний свербіж і почервоніння.
  5. На думку фахівців, краще вирішення проблеми алергії полягає в тому, щоб уникати контакту з джерелом алергенів, і, насамперед, відмовитися від контакту з тваринами.

Альтернативою, може бути, хіба що, модний сьогодні «мадагаскарський тарган», якого, як кажуть, не можна почухати за вушком, але можна заглянути в його великі розумні чорні очі.

А чому й ні?

Все більш популярним стає тримання в домашніх умовах незвичайних комах. Свою назву мадагаскарський шиплячий тарган заслужив завдяки незвичайним шиплячим звукам, які він видає в разі небезпеки. Фахівці запевняють, що утримувати мадагаскарських тарганів нескладно, їм потрібен скляний або пластмасовий тераріум невеликого розміру, або будь-яка ємність з хорошою вентиляцією, яка герметично закривається, наприклад, з дрібної сітки. Дно тераріуму вистилають сумішшю торфу і піску, або тирсою, бажано покласти в тераріум шматки кори або труху. Їм потрібна комфортна температура – 25–30 ºС, яку можна підтримувати за допомогою лампи червоного світла.

Також рекомендують у тераріумі для мадагаскарських тарганів обов’язково тримати свіжу воду, а годувати комах овочами, фруктами або сухим кормом для собак – таргани всеїдні.

Що відбувається?

Щоденний сеанс активної і пасивної зоотерапії: ви доглядаєте, дбаєте, спостерігаєте за своїм вихованцем, відзначаєте, що дорослі самки досягли потрібного розміру – до 7,5 сантиметрів, а самці трохи дрібніші. Придивившись, можна побачити у самця мадагаскарського таргана своєрідні «ріжки» з боків тулуба і багато-багато чого іншого.

Впевнена, що крім посмішки, усмішки та неприкритого дитячого інтересу до «мадагаскарських тарганів», я зарядила вас позитивними і такими необхідними емоціями і спровокувала потік запитань і коментарів!