Всесвітній день здоров’я

7 квітня, щорічно відзначають Всесвітній день здоров’я, починаючи з 1950 року, саме тоді було засновано Всесвітню організацію охорони здоров’я в рамках ООН (ВООЗ).

Мета святкування — підкреслити важливість здоров’я кожної людини і людства в цілому.
У наш час здоров’я — це не відсутність хвороб, а фізична, психологічна, соціальна гармонія людини, її доброзичливе ставлення як до інших людей, так і до навколишнього середовища. Згідно зданими вчених, здоров’я залежить від багатьох чинників: більше ніж на 50% воно обумовлено способом життя людини, близько 40% — соціальними й природними умовами життя, 10% становить спадковість. Геніальний лікар і філософ Давнього світу Гіппократ стверджував, що яка діяльність людини, такою вона і є, такі і її хвороби. Висновок такий — необхідність вести здоровий образ життя була актуальною як в стародавньому світі, так і сьогодні, тому що він (здоровий образ) — є однією з найвагоміших умов та чинників формування, збереження і зміцнення здоров’я навіть у складних екологічних і соціально-економічних умовах, забезпечує високу працездатність, добре самопочуття, ефективну адаптацію до змін довкілля. 

ВОЗ присвячує кожен щорічний Всесвітній день здоров’я будь-яким темам і проводить різні пропагандистські заходи, як в цей день, так і тривалий час після 7 квітня. Зокрема, їм приділяють увагу Генеральний секретар ООН і Генеральний директор ВОЗ в своїх щорічних посланнях, присвячених цьому дню.

 Цьогоріч Всесвітній день здоров’я присвячено проблемі діабету. За даними Міжнародної діабетичної федерації, в Україні торік зареєстровано понад 2,7 мільйона хворих. Кількість недужих на діабет невпинно зростає і в нашій країні, і в цілому світі, адже чимало людей і не підозрюють про розвиток у них діабету, оскільки хвороба ця має  безсимптомний перебіг. Цукровий діабет – це хронічне системне захворювання, яке супроводжує порушення обміну речовин унаслідок незасвоєння клітинами організму цукру (глюкози) в крові. Втім, поширенню діабету можна запобігти, дотримуючись здорового й активного способу життя та уважно стежачи за тим, що споживаємо в їжу. 
Здавалося б, XXI століття – потужний науковий прорив і час стрімкого розвитку технологій, але на сьогодні, за даними Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ), діабет набуває справжньої епідемії – близько 300 мільйонів людей хворіють на діабет і, за прогнозами експертів, протягом 30 років це число збільшиться вдвічі; кожні 10 секунд у світі помирає 1 хворий на цукровий діабет, тобто щорічно – понад 3 млн.
Не ігноруйте діабет. Перевірте вчасно цукор крові. Потурбуйтесь про своє здоров’я.