Полуниця – найкрасивіша та найкорисніша ягода

150 грам полуниці здатні допомогти впоратися з негативними емоціями і бути у хорошому настрої. Причому, це повинна бути неодмінно свіжа, щойно зірвана полуниця. Користь цієї ягоди вже давно відома і лікарям, і косметологам. 

Рекомендується їсти полуницю, зірвану не пізніше 48 годин тому і тільки ті ягоди, які не встигли побувати в холодильнику. Тому транспортовані за кордону (Марокко, Іспанії, Туреччини і т.д.) ягоди краще не купувати, тому що в них нічого корисного після тривалого зберігання вже не залишається. 

Добова норма не повинна перевищувати 500 грам ягід, оскільки занадто велика їх кількість може привести до розладу кишечника. У 100 грамах міститься 0,9 г білків; 0,3 – білків; 7,5 – вуглеводів; 1,3 – органічних речовин, 2,2 – клітковини, 87 г води. У ягодах багато заліза, кальцію, фосфору, йоду, цинку, фолієвої та саліцилової кислоти, биотиков, містяться вітаміни РР; В1; В2; В6; А; Е; С. Наявні в полуниці вуглеводи не підвищують рівень цукру у крові, тому її можна їсти навіть людям, що страждають на цукровий діабет. Вміщені в ягодах речовини здатні уповільнювати зростання ракових клітин.

Полуниця, корисні властивості якої відомі вже давно, сьогодні вважається однією з найнеобхідніших організму ягід в сезон її дозрівання. Вона добре зміцнює імунну систему, нормалізує обмінні процеси, захищає судини і серце. Вона полегшує головні болі і просто незамінна для здоров’я ясен. У її складі містяться натуральні речовини, які по складу близькі до аспірину. 

Цікавий факт: “найсексуальнішої” ягодою була визнана саме полуниця. Користь її, виявляється, полягає ще і в насінні. Відомо, що цинк підвищує сексуальний потяг у чоловіків, і у жінок. У полуниці цинк в найбільшій кількості міститься саме в насінні. Еротичний кодекс не лише через красу і смак відніс цю ягоду до символів запрошення до любові. 

Доглядаємо за шкірою

Але не тільки на це здатна полуниця. Користь її полягає ще й у відбілюючих властивостях, які успішно використовуються для нейтралізації пігментних плям на шкірі.

Час дозрівання ягід припадає саме на той момент, коли до кінця весни шкірі ослаблена і на яскравому сонці стає досить вразливою. Полунична маска з ягід, змішаних з лимонним соком і медом, – прекрасний засіб для підтримки ідеального кольору шкіри. 

І це ще не все, чим може нам допомогти полуниця. Користь від неї є і для тих, у кого проблемна шкіра обличчя. Антисептичні властивості дозволяють застосовувати ягоди як засіб по догляду за шкірою: полуничний пілінг чудово оновлює епідерміс, а що міститься в ягодах мідь сприяє швидшій виробленню колагену, необхідного для підтримки пружності шкіри. 

Худнемо і здоровішаємо

Існує “полунична дієта”, яку часто називають “голлівудської”. Якщо дотримуватися її хоча б чотири дні, можна скинути 2,5 кілограма. Вранці ягоди потрібно їсти з кисломолочними продуктами, вдень – поєднувати їх з морепродуктами, куркою, салатами з овочів, приправленими оливковою олією з соком лимона і кедровими горішками. На вечерю можна приготувати полуничну пасту або курку під соусом з ягід. 

Недостиглі полуницю їсти не варто, з неї розумніше зробити джем. З перестиглою зробіть варення, використовуйте для приготування начинок для пирогів. А подавати до столу слід свіжу, стиглу, гарного яскравого кольору полуницю. Причому, чим яскравіше буде колір, тим корисніше сама ягода. 

Якщо складати порівняльну таблицю “Полуниця: користь і шкода”, то, безумовно, у першій колонці буде спостерігатися мало не стовідсоткова користь. Про шкоду ягід можна сказати тільки те, що вона протипоказана тим, у кого є серйозні проблеми з шлунково-кишковим трактом. Також полуниця є досить сильним алергеном, тому схильним до алергій людям можна її їсти лише в невеликих кількостях, в поєднаннях з молочними продуктами, які нейтралізують шкідливі речовини. Малюкам до двох років полуницю краще не давати.”