Краще гір можуть бути тільки гори

Лучше гор могут быть только горы,

на которых еще не бывал.

В. Висоцький

Вітаємо всіх поціновувачів гірських ландшафтів та любителів гірського повітря із Міжнародним днем гір, який відмічається 11 грудня!

Гори, які займають близько однієї четвертої суші, є унікальними екосистемами, домівкою для багатьох рідкісних видів рослин та тварин а також джерелом більшої частини прісної води на Землі.

Еверест чи Джомолунгма?

Еверест, яка є частиною гірської системи Гімалаїв, є найвищою горою у світі. За різними даними її висота складає від 8844 до 8852 м. Вершина знаходиться у Тибеті, і місцеві жителі називають її Джомолунгма («Володарка вітрів»), а Еверестом горну вершину назвали англійці на честь Джорджа Евереста, який у 1830-1843 роках керував геодезійною службою Британської Індії. Щорічно Еверест зростає приблизно на 5 міліметрів.

Але не обов’язково летіти у Тибет та збиратися на Еверест, щоб вдихнути свіжого гірського повітря та помилуватися гірськими краєвидами. На теренах України також є гірські схили неймовірної краси. Звісно, мова йде про Карпати.

Герлах чи Говерла?

Карпатська гірська система загальною протяжністю у 1500 км простягається на територію таких країн як Румунія, Україна, Польща, Словаччина, Чехія, Угорщина і частково Австрія. Найвища точка Карпатських гір знаходиться у Словаччині, це гора Герлах (2655 м). Українські Карпати – це переважно «м’які» гори без стрімких скельних виступів, а на гірських вершинах (полонинах) ростуть ліси. Найвищою горою України є Говерла (2061 м), яка розмістилася на кордоні Івано-франківської та Закарпатської областей. Назва гори пішла від угорського слова hovar (сніжна гора) – і справді навіть улітку її вершина часто вкрита снігом. У підніжжі гори бере початок річка Прут.

За легендою, Прут та Говерла були колись закоханими хлопцем і дівчиною. Коли батько Говерли дізнався про це, він перетворив її на гору. Щоб зняти чари з коханої, Прут мав піднятись на вершину гори до світанку, але хлопець не встигнув. Тоді він спустився з гори, сів у її підніжжя та гірко заплакав, перетворившись на річку.

Українські гірськолижні курорти

Карпатські гори, з їх свіжим гірським повітрям, прозорими річками, водоспадами і лікувальними джерелами – це прекрасне місце для відпочинку протягом всього року, але взимку відпочинок у Карпатах перетворюється на справжню казку. До того ж там можна не лише помилуватися засніженими схилами та безкраїми лісами, а і провести час активно та весело. Любителі зимових видів спорту знайдуть там і гірськолижні траси, і траси для сноуборду та санок. Найпопулярнішими гірськолижними курортами Українських Карпат є Славське, Драгобрат і Буковель.

Славське (501 м над рівнем моря) – це курорт, відомий великим різноманіттям гірськолижних трас – і новачки, і профі знайдуть, де покататися. Деякі траси затверджені Міжнародною Федерацією лижного спорту. Мінус – бувають проблеми зі снігом.

Драгобрат (1400 м над рівнем моря) є найвисокогірнішим курортом, тому зі снігом тут проблем немає ніколи, сніжно тут з листопада по травень.  Є траси всіх рівнів складності – від навчальних до екстремальних.

Буковель (900 м над рівнем моря) – популярний курорт не лише серед українців, а і серед європейців. Стан трас, інфраструктура – все відповідає європейським стандартам. На жаль, те саме можна сказати і про ціни. Проблем зі снігом не буває, всі траси оснащені сніговими гарматами і захищені від прямих сонячних променів. Освітлення схилів дозволяє кататися і ввечері. 

Про гори можна багато говорити, але краще – побачити їх на власні очі! Гори лікують, гори втішають, гори надихають, гори наповнюють жагою до життя! Правий був Володимир Висоцький: «лучше гор могут быть только горы, на которых еще не бывал».

Підготовлено Галиною ТЕЛИЧУК
спеціально для “Живи активно!”

 

Також читайте “10 порад для комфортної подорожі”

“День альпініста”

“Який активний відпочинок обираєте ви?”