Сонячні окуляри потрібні для профілактики хвороб очей

Пам’ятайте! Сонцезахисні окуляри – це не “на літо”, а “від сонця”!

  • Це не лише стильна прикраса весняного образу, а й такий необхідний у весняні дні захист від ультрафіолетового випромінюривання (UV);
  • Сонцезахисні окуляри захищають від появи мімічних зморшок;
  • Є профілактикою катаракти (пряме сонячне проміння травмує кришталик ока).

Варто подумати про нові окуляри:

  • Якщо ви маєте сумнів щодо якості скелець ваших окулярів. Якщо вони неякісні – на UV-захист годі й розраховувати. Краще взагалі відмовитися від окулярів, аніж носити дешеву підробку. Така економія багатьом може коштувати зору. Сонцезахисні окуляри продаються в спеціалізованих магазинах і салонах оптики. На них обов’язково має бути ярлик і спеціальне маркування. Важливо: написи, як «100% Ultraviolet protection», «Поглинаючі ультрафіолет» або «Блокуючі ультрафіолет», «Italy», «Produce for Europe» і нічого більше – свідчать про сумнівне походження продукції.
  • Якщо у вашх не достатній рівень захисту. Найкращі окуляри передбачають захист від ультрафіолетового випромінювання в діапазоні до 400 нм. Цей захист включає в себе фільтри від UV-випромінювання спектрів А, В і С (тобто справді захищають очі). Важливо: лікарі радять використовувати окуляри з повним захистом, особливо під час відпочинку на природі.
  • Якщо у вас виявилася підробка. Фірмові сонцезахисні окуляри продаються в комплекті з футляром, серветкою і паспортом. На завушнику або в кутку лінзи зазначається номер моделі, країни виробника і розмір дужки. Кожна серія окулярів має сертифікат, який підтверджує якість (його можна попросити в консультанта). І переконавшись в оригінальності продукції, можна сміливо перевіряти ступінь захисту в паспорті. Ще рівень захисту можна протестувати на спеціальному спектрофотометрі, але цей пристрій є не в кожному магазині оптики. Зрозуміло, що від ступеню захисту залежить і ціна. Але краще нехай він буде меншим, ніж його не буде взагалі (як це буває у підробках).  Важливо: дані в паспорті та сертифікаті повинні збігатися!

Три факти про сонцезахисні окуляри XXI століття

  • Якщо ви любитель екстремального відпочинку, вам підійдуть лінзи із полікарбонатних пластиків і спеціалізованих покриттів. Такі окуляри переживуть навіть політ зі скелі.
  • Гідрофобне покриття змушує воду збиратися в дрібні крапельки на поверхні лінзи, а не розтікатися в усі сторони. І раптовим дощем вас більше не налякати!
  • Сонцезахисні окуляри із антизапітніваючим покриттям зменшують конденсацію вологи при зміні температури. Таке покриття позначається маркуванням ANTI-FOG і його аж ніяк не назвеш зайвим. Якщо дивитися на воду в окулярах із просвітлюючим чи поляризаційним покриттям, то вона стає більш прозорою і проглядається на велику глибину. А ще вони зроблять набагато комфортнішим життя водіїв, коли їм доводиться маневрувати на мокрій дорозі.

Однак зверніть увагу, що сонячні промені необхідні для синтезу серотоніну, і люди, які носять сонцезахисні окуляри понад міру, мають статистично достовірно більший ризик розвитку депресії.

Підготувала Ася Дан

спеціально для “Живи Активно”