Чому потрібно лікувати зуби під наркозом і як це впливає на здоров’ я

Небезпека наркозу під час лікування зубів – черговий міф, який не має ніяких наукових обґрунтувань. А при деяких серцевих захворюваннях він навіть необхідний. Всю правду про лікування зубів під наркозом розповів Ярослав Заблоцький, професор, лікар-стоматолог, доктор медичних наук, Засновник міжнародної стоматологічної мережі «Клініка Заблоцький».

Багато хворих зубів

500 випадків лікування в рік відбувається саме під наркозом.

Дитина зовсім не їсть або дуже погано, у неї температура, але педіатр або сімейний лікар не знаходить для цього ніяких передумов, тоді матусі біжать до стоматолога. І саме в таких випадках найчастіше потрібно лікувати дитині зуби під наркозом. Адже там швидше за все вже критична кількість хворих зубів, а, можливо, і запалення.

Отже, наркоз має сенс робити, коли лікувати потрібно велику кількість зубів. Таким чином, ви уникаєте щоденного походу до стоматолога, що вже досить неприємно і стресово.

Це стосується не тільки лікування дітей, але і дорослих. Адже якщо кількість хворих зубів велика, то, вочевидь, краще її лікувати за один раз під наркозом.

Психологічний стресс

Але зовсім не обов’язково, що для лікування одного-двох зубів не потрібен наркоз. Уявіть собі 2-х річну дитину, яка кричить, яка не хоче відкривати рот, яку неможливо відволікти ні піснями, ні мультфільмами. Для організму такий істеричний стан – це все одно що насильницьке примушування лікувати зуби. Тому лікування під наркозом в таких випадках просто необхідно.

Починаючи з року дитині вже можна робити наркоз.

Також є дорослі, які не менш сильно бояться лікувати зуби, тягнуть до останнього, коли вже починаються болісні відчуття. Така категорія пацієнтів в жодному разі не відкриє рота без місцевої анестезії. То нащо такий стрес для нервової системи людини. Наркоз – гарна альтернатива.

Людині здається, що лікування під наркозом триває 2 секунди. Коли насправді це відбувається від 3 до 10 годин.  І найголовніше, ні дитина, ні дорослі цього не пам’ятають. А значить в першу чергу у дитини не формується такого жаху перед стоматологами, як у дітей, народжених в Радянському союзі.

Складні випадки

Імплантація – це досить складна процедура. Частіше за все вона потребує загального наркозу. Адже такі операціїї можуть бути достить тривалими.

Проблемне видалення зубів або лікування коренів теж має сенс робити під наркозом.

Щелепно-лицьова хірургія – все це підпадає під визначення непросте лікування і потребує загального наркозу.

Алергічна реакція на місцеву анестезію

Наразі не так багато пацієнтів, хто готовий лікувати зуби без місцевої анестезії. Але не варто забувати, що вона – теж має свою шкоду, як і будь які ліки. Адже дає навантаження на нирки та печінку.

Крім того, чимало випадків, коли в пацієнтів алергія на місцеву анестезію. Перед тим, як її робити, ми в клініці завжди перевіряємо реакцію пацієнта на неї. Адже саме від місцевої анестезії  великий ризик впасти в анафілактичний шок, а не від загального наркозу.

Тож в такому випадку, якщо на всі можливі варіанти місцевої анестезії є алергічна реакція, то краще лікувати під наркозом.

Буває і таке, що місцева анестезія просто не діє. Навіть після кілька  уколів. Для пацієнта це не дуже приємно, адже чим більше колимо, тим складніше потім йде процес загоєння після лікування.Тому якщо є така особливість, то краще теж скористатися загальним наркозом.

Як наркоз впливає на організм

Немає жодних наукових досліджень, які підтверджують негативний вплив наркозу як на дитячий організм, так і органи дорослої людини. Але сказати, що він не шкідливий теж не можна. Адже це ліки. І як від прийому будь-якого препарату, перш за все йде посилене навантаження на печінку і нирки. Тому що вони починають працювати ще інтенсивніше, щоб якомога швидше вивести з організму препарат.

Щоб була зрозуміліше ступінь навантаження на нирки і печінку через наркоз – це якби доросла людина випила дві склянки віскі. Ось ці дві склянки віскі дають таке ж навантаження на нирки і печінку, як наркоз.

До речі, одна з хибних думок, що наркоз небезпечний для серця. Так ось ішемічна хвороба серця, гіпертонія, аритмія – це все якраз навпаки показання для наркозу.

Коли не робитимуть наркоз

Перед тим, як прийняти рішення про лікування зубів під наркозом, обов’язково здається аналіз крові. І вже анестезіолог дивиться, чи немає протипоказань до цього.

Перше, що може бути – якісь запальні процеси в організмі. За аналізом крові це видно. Тоді визначається причина запалення. Вона усувається, і тільки після цього можна приходити на лікування зубів під наркозом.

Якщо у людини отруєння або зневоднення, це теж протипоказання для наркозу.

Ні в якому разі не використовується наркоз, якщо пацієнт нещодавно поїв. На лікування під наркозом потрібно приходити натщесерце, як мінімум через 4 години після прийому їжі і пиття.

Психічні розлади також можуть бути протипоказаннями для наркозу. Але тут потрібно вивчати історію хвороби. А далі рішення приймають спільно педіатр або сімейний лікар, анестезіолог і стоматолог. Оскільки в кожному окремому випадку все може бути дуже індивідуально.

Також консиліум вирішує, чи можна використовувати наркоз, якщо у пацієнта рак крові.

Що таке наркоз для дітей

Дітям, на відміну від дорослих, лікують зуби під справжнім наркозом. Їх інтубують, тобто підключають до апарату штучного дихання. У дорослих “медичний сон”.

 Інтубації не варто боятися ні в якому разі, а якраз навпаки. Це все додатковий рівень безпеки на випадок, якщо почнуться під час лікування проблеми з диханням або роботою серця.

В середньому, лікування зубів під наркозом у дітей має тривати не більше 3 годин. Дорослих може тривати до 10.

Коли людина відходить, потрібно перевірити його самопочуття. Ніяких додаткових маніпуляцій після виходу з наркозу не потрібно. Якщо це знову ж таки не якісь особливі складні випадки.

Так що наркоз – альтернатива без насильства лікувати зуби як дитині, так і дорослому. І страшної загрози здоров’ю від нього точно немає. Набагато небезпечніше може бути той стрес, який він отримає, коли прийде до стоматолога. Особливо небезпечний такий стрес для дитини, яка буде плакати, кричати і запам’ятає цей похід назавжди. А потім просто не прийде. І до 25 років залишиться без “живих” зубів через психологічний страх.

Але найголовніше – будь-яких зубних проблем у дітей можна легко уникнути, якщо прийти на прийом до стоматолога, коли малечі буде 6 місяців. У цьому віці зуби починають прорізатися. І лікар докладно розповість, як за ними доглядати.

А доглядати необхідно починати з 6 місяців: після годування грудьми протирати спеціальними серветками. Замість соків і йогуртів давати чисту воду. Якщо починати стежити за гігієною вже в такому маленькому віці, то і лікування може не знадобитися.

Ярослав Заблоцький

професор лікар-стоматолог, доктор медичних наук

засновник міжнародної стоматологічної мережі «Клініка Заблоцького»