5 порад, як навчитись відпочивати в сучасному світі

як навчитись відпочивати

«Я все встигаю, я живу на повну. Я в ресурсі», — каже нам черговий інфлюенсер в Instagram, хоча поза 15-секундними сторіс замальовує синці під очима й відчуває себе спустошеним. Треба відпочити, але… Вихідні перетворюються на «зробити те, на що не вистачило часу в п’ятницю». На «поніжитися в ліжечку» немає часу, бо ви постійно кудись біжите. А ранок понеділку взагалі зустрічаєте вже втомленими. Ми забули про якісний відпочинок. Відпочинок, який допомагає нам бути «в ресурсі». Сподіваємося, наші поради навчать вас видихати на повну!

Фундамент піраміди Маслоу

«Для того, щоб досягнути вершин у своїй кар’єрі, я сплю по дві години на добу. Часто в мене не лишається часу на сніданок…» Стоп, тривожний дзвіночок. Так, ми живемо в епоху комп’ютеризації, але людина — не робот. Для відновлення нам у першу чергу потрібно задовольняти наші фізіологічні потреби. Погляньте на піраміду потреб Маслоу. Фундамент — це фізіологічні потреби (сон, вода, їжа, дихання та секс).  Здається, що ви недостатньо продуктивні? Зверніть увагу на ваші фізіологічні потреби. Нам усім потрібен час на відновлення.

Баланс роботи та відпочинку

За надмірний трудоголізм ми платимо своїм здоров’ям (роботодавці ще інколи скажуть «дякую», але не більше). Працювати понаднормово, забуваючи про сон, прогулянки на свіжому повітрі та спорт, — це працювати на аптеку.

Протягом робочого дня обов’язково робіть хоча б 10-хвилинний тайм-аут. Якщо працюєте за комп’ютером, під час перерви дайте своїм очам відпочити (відкладіть телефон, серфінг Instagram-сторінками виснажить вас ще більше!). Зробіть вправи для зору, розімніть спину, випийте склянку води.

Книги замість соцмереж

Фільтруйте інформацію, яку сприймає ваш мозок. Якщо ви після 8-годинного робочого дня забиваєте собі мозок «пустою» інформацією з соцмереж — це не відпочинок. Всі ми пам’ятаємо тезу про те, що «найкращий відпочинок — це зміна діяльності». Додамо до неї один важливий момент: «найкращий відпочинок — це ЯКІСНА зміна діяльності». Читайте надихаючі статті про подорожі, моду чи культуру. А ще не забувайте про цікаві книги — джерело мудрості та натхнення. Нехай читання художньої літератури стане вашим новим хобі!

Уникайте подразників

Енергію, необхідну для активного способу життя, видирають з нас різні подразники: неприємні нам люди, новини, ситуації та обставини. Старайтеся їх позбутися. Якщо це неможливо, змініть своє ставлення до ситуації. Перетворіть своє роздратування в нову суперсилу — стійкість і, можливо, навіть флегматичність. Але якщо вас дратує ваша робота, квартира чи партнер/партнерка, навіщо терпіти?

Людина, яку постійно щось дратує, апріорі не може відпочити, бо думки про подразник теж втомлюють.

Шукайте позитивних емоцій!

Медитації та техніки правильного дихання

Медитація — це найкращий спосіб «відключитися» від проблем зовнішнього світу. Це не спорт, не новомодна культура, а спосіб мислення. Якщо ви навчитеся мислити розсудливо й позитивно, ваш відпочинок буде якісним, а робота — продуктивною.

Під час стресу наше дихання пришвидшується; інколи навіть здається, що починаєш задихатися. Для того, щоб заспокоїти пульс необхідно повільно вдихнути та глибоко видихнути (не навпаки, бо коли ми глибоко вдихаємо, наш пульс пришвидшується через притік повітря до організму).

Сподіваємося, наші поради стануть вам у пригоді!