Прості способи покращити пам’ять

Пам’ять – це свого роду «м’яз», який можна натренувати. Існують вправи, які допомагають тримати пам’ять в тонусі. Деякі звички та особливості способу життя й професії також сприяють поліпшенню пам’яті. Хорошу пам’ять зазвичай мають люди, що звикли вести щоденник, записуючи, наприклад, ввечері важливі події дня – таким чином вони змушують себе згадати потрібну інформацію та зафіксувати її. Пощастило й тим, чия робота пов’язана з необхідністю постійно обробляти, запам’ятовувати та використовувати нову інформацію. Це, зокрема, викладачі, журналісти, актори.

Види пам’яті

Короткострокова пам’ять – це тимчасове сховище, з якого інформація (а це будь-що, від почутої новини до імені співрозмовника, номера автомобіля чи анекдоту) потрапляє в оперативну або довгострокову пам’ять.

В оперативній пам’яті наш мозок тримає інформацію стільки часу, скільки ми, умовно кажучи, «замовимо»: до іспиту, до виступу перед публікою, до важливої зустрічі, до завтра. І лише спогади, які завдяки своїй важливості, нашим зусиллям чи збігові обставин потрапили в довгострокову пам’ять, справді залишаються з нами назавжди… щоправда, якщо час від часу проводити «ревізію» і пригадувати деякі важливі речі. Деяка інформація у довгостроковій пам’яті зберігається з деталями, деяка – більш узагальнено.

Ось вправи, які допоможуть натренувати пам’ять:

  • Вчить вірші.

Хоча б чотири рядки на день. Кожного наступного дня повторюйте вивчене вчора, а наприкінці тижня повторіть все, що вивчили за сім днів. За місяць вивчите невеличку поетичну збірку і станете зіркою інтелектуальних вечірок, а ще добре натренуєте «м’яз пам’яті» для обробки іншої інформації, зовсім непоетичної.

  • Згадуйте обличчя знайомих. 

Заплющте очі, уявіть собі обличчя когось зі своїх знайомих, намагайтеся доповнити образ усіма можливими деталями. Якщо не зможете пригадати, наприклад, колір очей, зверніть на це увагу при наступній зустрічі.

  • Вигадуйте асоціації до того, що хочете запам’ятати.

Причому чим смішніші ці образи та асоціації, тим краще. Говорити про це вголос зовсім необов’язково, тому не стримуйте свою фантазію.

  • Розв’язуйте кросворди.

Це змушує вольовим зусиллям «витягати» з пам’яті потрібну інформацію. Чим частіше це доведеться робити, тим легше ця справа даватиметься кожного наступного разу. Новачок може сидіти над кросвордом годину, натомість пенсіонерка, яка розв’язує їх постійно, може впоратися щонайменше вдвічі швидше. А спочатку і їй було нелегко… Згадувати – це навичка. Її можна виховати, напрактикуватися.

Не має значення, в якому віці починати. І байдуже, яка мова. Вивчення іноземних мов дуже добре тренує пам’ять і, до того ж, є визнаним методом профілактики зниження когнітивних функцій в поважному віці.

Вам також може бути цікаво: