Чому пам’ять погіршується з віком

Роки – в плюс, пам’ять – в мінус. Погіршення пам’яті є одним із проявів вікових змін в організмі. Чим старша людина, тим важче їй пригадувати те, що вона знає і запам’ятовувати щось нове. Втім, процес поступової втрати пам’яті, який відбувається з роками, можна контролювати і стримувати. Ми розповімо, як саме.

Що таке пам’ять?

Пам’ять – один із дивовижних механізмів, функціонування я0кого забезпечує наш головний мозок. Вона є сукупністю складних процесів: запам’ятовування інформації, її обробки, зберігання та згадування в потрібний момент. Пам’ять можна тренувати – так само, як тренують певні групи м’язів. Якщо робити це впродовж усього життя, то навіть в похилому віці пам’ять не підводитиме – звичайно, за умови, що не виникне захворювання, яке може вплинути на кровопостачання головного мозку. Втім, навіть якщо ви з юних років не тренували пам’ять – не біда, можна почати робити це в будь-який момент, у будь-якому віці, і при цьому отримати хороші результати. Адже пам’ять не “зношується”, якщо нею користуються, а навпаки, поліпшується. Тому не бійтеся робити щось для себе нове, знайомтеся з новою інформацією, намагайтеся запам’ятати та поділитися новими знаннями з іншими.

Чому пам’ять погіршується з віком?

Є кілька причин, що можуть впливати на стан мозку. Фактори погіршення пам’яті можна розділити на

  • генетичні – всі ми маємо спадкову схильність до різних захворювань, в тому числі й тих, що можуть впливати на судини всього організму і, зокрема, судини мозку;
  • набуті – вони пов’язані з нашим способом життя та звичками, включають харчування, режим відпочинку, схильність до гіподинамії тощо, і, як наслідок – розвиток певних захворювань, серед яких дуже поширеним є атеросклероз, котрий уражає серцево-судинну систему;
  • соціальні – те, в яких умовах ми мешкаємо, чи маємо доступ до медичної допомоги, чи можемо дозволити собі якісне харчування, а також – де і ким працюємо, чи багато читаємо, чи володіємо іноземними мовами, чи маємо вивчати щось нове, тобто постійно тренувати мозок;
  • психологічні – незадовільний психоемоційний стан людини може спричиняти погіршення пам’яті, так само, як стрес, емоційне перенапруження, сильні переживання.

Вікові зміни в організмі зачіпають всі системи. Багато процесів відбуваються повільніше, нервові імпульси передаються не так швидко, погіршується стан судин – вони стають менш еластичними, досить часто порушується кровопостачання певних органів, у тому числі – мозку. Саме тому можуть виникати запаморочення, шум у голові, а також погіршується пам’ять.

Найдраматичніше на стан пам’яті впливають травми голови, гостре погіршення мозкового кровопостачання – інсульт, а також важкі форми деменції – хвороба Альцгеймера та судинна деменція.

Коли погіршення пам’яті є небезпечним?

Якщо ви не змогли пригадати ім’я персонажа із телесеріалу, не слід перейматися: навряд чи це свідчить про серйозні проблеми з пам’яттю. Ось ознаки, помітивши які, варто проконсультуватися зі спеціалістом:

1. Ваші рідні постійно кажуть вам, що ви все забуваєте, хоча вам так не здається.

2. Ви постійно забуваєте про призначені зустрічі.

3. Вам важко підібрати потрібні слова під час розмови.

4. Вам важче впоратися з фінансовими справами: заповнення рахунків, оплата квитанцій стали проблемою.

5. Постійно не можете знайти гаманець, ключі або інші добре знайомі речі. Виникають проблеми із тим, як цими речами користуватися.

6. Ваші рідні кажуть, що ви розгублені, дратівливі, всіх в усьому підозрюєте або схильні до усамітнення.

  • Як не втратити пам’ять з роками?

Є кілька правил, які допоможуть підтримувати пам’ять в “бойовому стані”, не зважаючи на поважний вік.

1. Ведіть здоровий спосіб життя, вчасно позбавляйтеся зайвої ваги і намагайтеся не набирати надмірних кілограмів, адже вони негативно впливатимуть на стан судин.

2. Спілкуйтеся з людьми, відвідуйте різні заходи, запрошуйте до себе в гості рідних і друзів, діліться з ними спогадами.

3. Ведіть активний спосіб життя. Навіть якщо ви на пенсії, не відмовляйтеся від роботи, знаходьте собі справи, намагайтеся бути корисним для інших.

4. Розв’язуйте кросворди, вчіть вірші, почніть відвідувати курси іноземної мови, навчайтеся чогось нового.

5. Не відмовляйтеся від прогресу – освоюйте нові гаджети, навіть якщо здається, що вони вам не потрібні.

6. Достатньо спіть і гуляйте на свіжому повітрі.

7. Скористайтеся рослинними засобами, які допомагають нормалізувати кровопостачання головного мозку. Чудово себе зарекомендували такі рослини, як гінко білоба та готу кола (центела азіатська). Зважаючи на те, що центела – “трава пам’яті” – посилює дію гінко білоба, оптимально приймати засіб, який містить обидва компонента, наприклад, Білларіум.

Погана пам’ять – не вирок. Якщо дбати про своє здоров’я і не лінуватися, можна в будь-якому віці зберегти дивовижну здатність мозку: згадувати відоме та запам’ятовувати нове.

Читайте також:

Чому погіршується пам’ять: 5 найпоширеніших причин 

Головний біль, шум, запаморочення: чому вони виникають?

Погіршення пам’яті: 5 кроків профілактики

Реабілітація після інсульту: методи і перспективи 
РЕКЛАМА

Біларіум – комплексний засіб, що містить стандартизовані екстракти листя гінко білоба і трави центели азіатської. Властивості гінко білоба добре відомі в медицині: екстракт листя цього дерева допомагає нормалізувати кровопостачання мозку, насичує клітини і тканини киснем та глюкозою, нормалізує обмін речовин у клітинах. Засоби із вмістом екстракту листя гінко білоба рекомендується західними протоколами лікування деменції – вікового порушення функцій мозку та проблем із пам’яттю. Спеціалісти призначають його не тільки завдяки доведеній ефективності, а й зважаючи на високий ступінь безпеки.

Менш відомим, але не менш ефективним компонентом Біларіуму є трава центели азіатської – частіше зустрічається її назва “готу кола”. Ця рослина входить до так званого “золотого списку” аюрведичної медицини – переліку з півсотні трав, дієвість яких доведена століттями практичного застосування. Цю унікальну траву ще називають “травою пам’яті”, адже вона підвищує інтелектуальні здібності та запобігає процесам старіння, які впливають на роботу мозку і погіршують пам’ять. Готу кола – або  центела азіатська – джерело біологічно активних речовин, які заспокоюють при стресах, нервових розладах, тривожних станах, депресіях, сприяють нормалізації артеріального тиску, зміцнюють кровоносні судини, поліпшують кровообіг в мозку.

Екстракти гінко білоба та центели азіатської у комплексі сприяють поліпшенню пам’яті, уваги та інших когнітивних функцій. Важливо, що готу кола підсилює позитивні ефекти гінко білоба, дозволяючи досягти справді високих результатів у профілактиці проблем з пам’яттю та увагою. Біллріум – ефективний засіб, рекомендований при втраті або погіршенні пам’яті внаслідок стресу, порушень мозкового кровообігу при різних захворюваннях, в тому числі – після інсульту, при віковому погіршенні когнітивних функцій та здатності запам’ятовувати.