10 продуктів для мозку

Введіть ці продукти у свій раціон – вони покращують роботу мозку, захищають від когнітивних вікових розладів та допомагають зосереджуватись.  

Чіткість мислення і пам’ять, що не підведе, – лише частина переваг продуктів для мозку.

Селера

Цей популярний овоч входить до складу багатьох рецептів, але мало хто знає, що в селері міститься лютеолін – рослинна сполука, що зменшує запалення мозку і є фактором запобігання втрати пам’яті.

М’ясо краба

Забезпечує мозок фенілаланіном – амінокислотою, що допомагає транспортувати гормон дофамін і запобігає появі Паркінсона.

Боби

Боби – джерело цитрату магнію – живильної речовини, котра покращує кровообіг і допомагає рецепторам клітин мозку швидше передавати повідомлення.

Червоне м’ясо

Скільки б бід не приписували червоному м’ясу, його помірне вживання (1-2 рази на тиждень) забезпечує організм вітаміном B12, за що першим дякує саме мозок.

Куркумин

Куркумин – потужний протизапальний засіб, котрий входить у склад відомої приправи «карі». Дослідження показують, що куркумин покращує пам’ять і допомагає новим клітинам мозку утворюватися активніше.

Горіхи

Горіхи, особливо волоські, містять ненасичені жирні кислоти Омега 3, а також антиоксиданти та фітостероли, котрі стимулюють і захищають мозок.

Кава та шоколад

Кава та темний шоколад підуть на користь вашому мозку. Кофеїн та антиоксиданти у цих продуктах навіть допомагають хворим на Альцгеймера справлятися зі своїм станом і сповільнюють прогресування хвороби. Молочний шоколад має великий вміст жиру та калорій, але низький рівень корисних антиоксидантів. Тому найкраще вживати якісний темний шоколад, що містить не менше 70% какао.

Кокосова олія

Протягом багатьох років лікарі радили пацієнтам із хворобами серця включати кокосову олію у свій раціон. Але така харчова добавка потрібна не лише серцю. Кокосова олія Extra Virgin не містить холестерину та транс-жирів і слугує природним протизапальним засобом, підтримуючи мозкову активність протягом тривалого періоду часу.

Буряк

Хто знав, що цей коренеплід не тільки постачає залізо, але й зменшує запалення і нормалізує притік крові до мозку! Натуральні нітрати та антиоксиданти в буряках, роблять їх дуже поживними для мозку.

Бульйон на кісточці

Бульйон зменшує загальний рівень запалення в організмі і має цілющий вплив на суглоби, шлунок і головний мозок. Усе завдяки високому рівню колагену, а також амінокислотам гліцину та проліну.

Окрім вищезгаданих продуктів, не забувайте годувати ваш мозок новою інформацією. Саме це допоможе тримати розум світлим, а пам’ять – у тонусі.

Джерело: https://worldhealth.net/news/10-lesser-known-foods-brain-health/

Переклад та адаптація: Ася Дан