Симптоми того, що ваші близькі потребують допомогу

Коли люди старішають, то їхні потреби поступово змінюються. Виникає необхідність у перегляді власного способу життя, потрібно по-іншому облаштувати свій дім, частіше звертатись за медичною допомогою, і можливо на постійній основі приймати певні ліки. Це значною мірою впливає на те, яким якісним та тривалим буде життя.

Однак, як не дивно, чим старшою людина становиться, тим складніше їй переконати в необхідності змін. В той час як відправити таку людину до лікаря – це вкрай складне завдання, навіть якщо її щось турбує. Хто має близьких в літньому віці, добре знає, як вони намагаються цьому завадити, вигадують відмовки, що почуваються набагато краще (хоча це не відповідає дійсності) або ж купують таблетки, які рекламують по телевізору, та вважають що таким чином вони проходять лікування та турбуються про себе. Однак така поведінка є дуже небезпечною.  Якщо ви з таким зіткнулися і не знаєте як діяти, то ми дамо поради стосовно того, як допомогти своїм близьким.

Перш за все потрібно зрозуміти причини, через які людина не хоче приймати допомогу, бо вони, як правило, є набагато глибшими, чим це може здатися. Ваші батьки або бабусі та дідусі можуть ідентифікувати звернення до лікаря як ознаку слабкості, бо вони звикли вважати себе опорою в сім’ї, а тепер бояться щоб не стати тягарем. В такий спосіб, вони намагаються продемонструвати, що можуть про себе попіклуватись самостійно. Або ж їх тривожить думка, що під час відвідування лікаря він порадить їм заходи, які стануть на заваді їхній мобільності та самостійності чи обмежать її. У зв’язку з цим намагаються максимально відтягнути цей момент.

Перш ніж втручатись в життя своїх близьких, варто переконатись, що вони дійсно цього потребують. Навіть якщо людина частково втратила свої сили, через вік, вона має право самостійно керувати власним життям.

Для цього, слід поставити декілька питань, на які потрібно відповісти, щоб переконатись в том, що вашу допомогу дійсно потребують.

Як людина дбає про себе?

Зверніть увагу на те, як виглядає людина: чи виконує вона такі щоденні процедури, як купання, чищення зубів, гоління і т.д. Якщо вона перестала це робити, то це може свідчити про розвиток деменції, депресії або фізичний біль.

Огляньте домівку – перевірте чи все працює, чи там охайно, чи сплачуються регулярно рахунки. Наприклад, наявність випалених горщиків може свідчити про те, що господар домівки може забути про те, що готує їжу на плиті. Якщо ваш близький має проблеми з покупками чи нехтує домашньою роботою, то це також може означати депресію, слабоумство чи наявність інших проблем.

Яка ситуація з пам’яттю?

Всі ми можемо час від часу щось забувати. Однак з віком такі ситуації трапляються частіше, та не завжди дають причини для хвилювань. Існує суттєва різниця, між нормальними змінами в пам’яті та типом втрати пам’яті, в результаті чого становиться складніше виконувати повсякденні речі, такі як водити автомобіль або ходити на шопінг.

Серед ознак такого типу втрати пам’яті можна виділити те, що людина починає часто повторювати однакові запитання, губиться у знайомих місцях, не може виконувати інструкції чи вказівки, відчуває розгубленість через час, людей та місця.

Чи безпечно перебувати вдома?

Якщо людина погано орієнтується на вузьких сходах, нещодавно падала, не вміє дотримуватись інструкцій щодо вживання ліків, то це може сигналізувати про необхідність вашої допомоги.

Чи змінилась вага тіла?

Схуднення, яке не зв’язано зі змінами способу харчування, може свідчити, що щось не так. Причинами цього можуть бути труднощі зв’язані з покупками чи необхідністю готувати їжу, або ж онкологія.

Який настрій?

Запитайте у людини, як вона себе почуває та, який у неї панує настрій. Наявність різких перепадів настрою може свідчити про депресію чи інші проблеми зі здоров’ям. Якщо ви помітили, що людина потребує вашої допомоги, то варто діяти.

За матеріалами: https://suprun.doctor/zdorovya/yak-perekonati-blizkix-zvernutisya.html?=page1103