Як медитація впливаає на свідомість, тіло й мозок

Медитація вже давно вийшла за рамки лише духовної практики, її практикують задля заспокоєння, рівноваги та концентрації уваги. Досвід багатьох людей говорить про її беззаперечну користь. Науковці досліджують як медитація впливає на життя і мозок, і як результат книга відомого психолога Деніеля Гоулмана і професора психіатрії Річарда Девідсона «Нове “Я”. Вплив медитації на свідомість, тіло й мозок».

Що таке медитація

Медитація це узагальнюючий термін для різних практик споглядання, які спрямовані на вивчення розуму заради вдосконалення внутрішнього “я”. Результати медитації, як і спорту, залежать від практики.

Головна мета – навчитися концентруватися та змінитися, покращити самого себе.

Виберіть медитативний спосіб який вам найбільше пасує та практикуйтеся щодня, можете почати навіть з кількох хвилин на день. Далі підтримуйте цей ритм протягом місяця, а потім оцініть свої відчуття.

В результаті регулярних тренувань можна покращити як фізичний, так і психічний стан. Чим більше практики, тим більш помітні результати.

Ясний розум

Важливою метою медитації є збереження ясного розуму. Головним ворогом якого є тривоги, з якими ми щодня стикаємось у житті: фінансові та сімейні проблеми, навантаження на роботі, стан здоров’я, тощо.

Автори вважають, що подразники стресу пов’язані з психологією, а не біологією й можуть бути постійними (нехай навіть і в думках). Так, ми  можемо «прокручувати» в голові неприємні діалоги та ситуації по сто разів, а це і може бути причиною стресу.

Науково підтверджено, що чим з більшою кількістю труднощів ми зіштовхуємось в житті, тим вищим буде рівень гормонів стресу (серед них кортизол). Якщо нічого з цим не робити, то рівень кортизолу може постійно підвищуватись, при цьому він може негативно впливати на організм, а саме підвищувати ризик смерті від захворювань серця. І як в такій ситуації може допомогти практика медитації?Біль у тебе в голові

Медитація як психотерапія

Хоча метою медитації не є лікування психологічних проблем, в сучасному світі вона є перспективним методом для лікування тривожних та депресивних розладів. Результати проведених досліджень свідчать, що медитація знижує депресію, особливо якщо вона перетікає в важкій формі, тривогу та біль – її дія прирівнюється до ліків, однак у неї відсутні побічні ефекти. Медитація також дозволяє знизити важкість психологічного стресу, хоча не так ефективно, як ліки. Корисно медитувати й людям, які пережили травму.

Довготривала перспектива

При медитації протягом багатьох років, коли ваша практика сягає 1 000 годин та більше, виникають нові нейронні та гормональні індикатори реакції на стрес. Також зміцнюється функціональний зв’язок в мозку на ділянці, яка грає важливу роль у регулюванні емоцій, й знижується рівень кортизолу, гормону, який виділяють наднирники у відповідь на стрес.

Практика медитації навчають більш спокійно сприймати реальність., концентрувати увагу, зосереджуватися і головне, цьому може навчитися кожний. Ми можемо змінювати себе.

 

За матеріалами: книга відомого психолога Деніеля Гоулмана і професора психіатрії Річарда Девідсона ” «Нове “Я”. Вплив медитації на свідомість, тіло й мозок»

Від редакції. Відповідь на популярність медитація – мобільні додатки Найпопулярніші Calm, Waking up, Headspace та Insight timer

Вам також може бути цікаво: