6 березня – день народження “ацетилсаліцилки”

Ацетилсаліцилова кислота, більше знана як аспірин – відомий не одному поколінню лікарський засіб з широким спектром застосування.

Важливо! Не варто давати аспірин дітям, особливо молодшим 14 років. В дитячому організмі він має низку негативних ефектів, від яких ризик від вживання препарату може бути більшим, ніж очікувана користь.

Ацетилсаліцилову кислоту першим синтезував французький хімік Шарль Фредерік Жерар у 1853 році, а використовувати як ліки почали з 1897 з подання Фелікса Хоффмана, батькові якого для зменшення болю  в суглобах призначали відомий тоді саліцилат натрію. Однак цей засіб дуже шкодив шлунку, і син-хімік вирішив створити такі ліки, які б допомагали від одного болю, не завдаючи іншого.  З того часу медицина суттєво просунулася уперед, але ацетилсаліцилова кислота досі залишається одним із найпоширеніших і найвідоміших препаратів. У 1950 році його навіть занесли до Книги рекордів Гіннеса як анальгетик із найбільшим обсягом продажу.

Спочатку ацетилсаліцилову кислоту використовували у великих дозах як знеболювальний, жарознижуючий  та протизапальний засіб. А за якийсь час з’ясувалося, що  ацетилсаліцилова кислота має ще один важливий ефект – вона розріджує  кров, і для цього потрібні значно менші дози, які не викликають ускладнень в органах шлунково-кишкового тракту.  За цю властивість на неї звернули увагу кардіологи.Ацетилсаліцилова  кислота має цілу низку корисних ефектів для серцево-судинної  системи:  Впливає на ймовірність виникнення тромбозу судин за рахунок  зниження  активності тромбоцитів і запобігання їхньому скупченню і  склеюванню; Впливає на атеросклеротично змінені судини завдяки своїй яскраво вираженій  протизапальній дії за рахунок пригнічення запалення у внутрішній оболонці  судин.

Читай те більше про аспірин:

Ацетилсаліцилова кислота та інсульт

Ацетилсаліцилова кислота та стенокардія

Ацетилсаліцилова кислота та інфаркт